САНИРАНА ШТЕТА ОКО "АДА МОЛА": Већина станара решила проблеме после детонирања током изградње тржног центра

Г. НОВАКОВИЋ

17. 01. 2022. у 08:51

ВЕЋИ део станара у околини Тржног центра "Ада мол", чији су домови оштећени приликом изградње објекта, успели су да се реше пукотина на зидовима, насталих услед детонирања тла. Како смо незванично сазнали, они су са извођачем радова, фирмом "Градина", постигли договор. Међутим, поједици су остали ускраћени за надокнаду, док су се житељи неких објеката ипак упустили у судски спор због штете.

САНИРАНА ШТЕТА ОКО АДА МОЛА: Већина станара решила проблеме после детонирања током изградње тржног центра

Куће око тржног центра после минирања / Фото А. Стевановић

Минирање тла да би се направиле подземне гараже за велелепни тржни центар прекопута Аде Циганлије, узрок су великих мука станара Радничке улице, Паштровићеве, Високе и других улица у комшилуку. Са сваком детонацијом, које су се понављале и по неколико пута дневно, дужи временски период, по мало су се отварале пукотине у зидовима кућа и станова. Нешто више од две и по године откада је шопинг центар отворио врата за купце, "комшије" су већином задовољне надокнадом штете.

- Ја сам добио новац за реновирање дуплекса који имам у Високој улици - открио нам је Мирослав Војводић. - Извођач радова понудио се да реши проблем, и колико знам, одржао је неколико састанака са другим оштећеним станарима. Људи су долазили код њега и излагали каква су оштећења и онда им је то он сређивао. Да ли им је давао новац за радове или је он ангажовао своје запослене да пукотине среде, не знам.

Како смо незванично сазнали, Чукаричани који станују у једној од зграда у Високој ипак нису желели да се договарају. Пресавили су табак због штете на зидовима. С друге стране, део комшија из Радничке каже да још ништа није урађено, али признају да су надлежни обилазили терен. Такође, један од наших саговорника истиче да није реч о новцу, него о системским пропустима због којих је дозвољено минирање на свега неколико километара од центра града.

- Када су вештаци дошли да извиде ситуацију, један од првих закључака који нам је свима парао уши јесте да су куће у Радничкој старе и да су пукотине могле да буду изазване и због проласка аутобуса. Ако је то истина, замислите шта може да изазове минирање - чуди се наш саговорник.

Према речима директора Градског завода за вештачење Влада Секулића, за шест објеката струка је проценила да су угрожени, за шта су доставили извештај уз фотографије, премере и предрачун. За старије објекте у Радничкој није било јасно да ли је њихово пропадање узроковао зуб времена или радови на изградњи "Ада мола". Али, и то су документовали.

- У вези са овим случајем нисмо добијали накнадне примедбе нити пријаве, тако да сматрамо да смо посао завршили - каже Секулић. - Фирма "Градина" кроз радове је надокнадила оштећења, а колико знам, изашла је у сусрет и онима који нису знали откуд пукотине.

Са колико породица је склопљен договор, и на који начин је штета на стамбеним објектима компензована, нисмо успели да сазнамо.

ГРАД АНГАЖОВАО ВЕШТАКЕ

ТОКОМ градње тржног центра, и када су се минирања захуктала до те мере да су оштећења у кућама и становима постала видљива, огорчени станари имали су састанке са челницима Општине Чукарица, стручњацима из Завода за вештачење, и извођачем радова. На једном од тих састанака присутан је био и заменик градоначелника Горан Весић. Тада је постигнут договор да Град финансира стручну анализу вештака, на основу које ће се надокнадити штета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума