ЗИНДАН КАПИЈА ЗА БУДУЋЕ ВЕКОВЕ: Крајем 2021. почело преуређење некадашњег главног улаза у град, споменика изграђеног још у 15. веку

А. КЛИСУРИЋ

16. 01. 2022. у 08:51

ЗИНДАН капија на Калемегдану биће реконструисана. Извођач је почео да ради крајем прошле године, 23. децембра, када је почело и "одбројавање" 540 календарских дана, односно око 18 месеци, који су предвиђени за завршетак реконструкције овог споменика из 15. века. Како су навели из ЈП "Београдска тврђава" сређивањем пролаза, капије и бедема спречиће се даље пропадање овог простора.

ЗИНДАН КАПИЈА ЗА БУДУЋЕ ВЕКОВЕ: Крајем 2021. почело преуређење некадашњег главног улаза у град, споменика изграђеног још у 15. веку

Зиндан капија била заштита Источне капије / Фото ТОБ

Завод за заштиту споменика културе града Београда израдио је пројекат по коме ће се обавити радови. У плану је да буду обновљене све горње површине кровова, а биће урађени и радови на одводима и за дренажу воде.

- На простору лучног бедема предвиђено је постављање дренажних цеви који ће извлачити вишак атмосферске воде и на тај начин ће се смањити продор влаге у подземне просторе унутар бедема као и у зидове цркве Ружице - наводе из ЈП "Београдска тврђава". - Планирана је реконструкција дрвених таваница у кулама, као и постављање прозора и улазних врата, а на тај начин овај простор добиће своју функцију. Биће саниране и подземне просторије. У питању су обимни и значајни радови који имају за циљ очување културног добра и безбедност посетилаца.

Како су најавили из овог предузећа, током трајања радова биће неопходно обезбедити прилазе и преусмерити кретање посетилаца у близини овог простора, али ће грађани о томе благовремено бити обавештени.

Зиндан капија подигнута је у 15. веку и тада је била главни улаз у град. На кулама и лучном бедему налази се седам отвора за топове, а то је место где је артиљерија први пут и била употребљена у престоници. Три века касније током аустријских радова на обнови Тврђаве, реконструисан је и овај простор. Тада су куле добиле сводове од опеке, степеништа са ходницима, а ојачан је и лучни бедем. Ова капија заправо представља фортификациони систем на прелазу с хладног на ватрено оружје. У тренутку када је грађена, била је главни улаз у Горњи град с копна и прва заштита главне Источне капије, познатије као Капија деспота Стефана Лазаревића. Барбакан (заштитни бедем) доживео је значајне трансформације да би се задовољиле потребе нових технологија ратовања.

ЧЕТИРИ ФАЗЕ

На основу досадашњих истраживачких радова утврђено је да су постојале четири фазе у којима је комплекс Зиндан капије преживео велике измене. - Архитектонско истраживање комплекса превасходно се заснива на тумачењу постојећих структура и на археолошким истраживањима, поткрепљеним ликовним и картографским изворима - наводи се у тексту Марине Павловић, објављеном у часопису "Наслеђе".

РЕКОНСТРУИСАН ДРВЕНИ МОСТ

ДРВЕНИ мост којим се долази до капије реконструсан је пре две године. Интензивно коришћење и труљење појединих делова ове конструкције извели су мајсторе на терен. Тада је челична конструкција добила антикорозивну заштиту, а дрвене даске у потпуности су замењене. У исто време сређен је и мост код Карађорђеве капије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)