СНЕГ СЕ ТОПИ, ВОДА ОПЕТ ПРЕТИ КУЋАМА: Чисте се канали у земунским насељима Грмовац, Шангај и Угриновци

С. В.

15. 01. 2022. у 07:52

ТОПЉЕЊЕ снега изазвало је плављење њива и парцела у земунском насељу Грмовац, због чега су мештани били уплашени да ће подземне воде ући у домаћинства.

СНЕГ СЕ ТОПИ, ВОДА  ОПЕТ ПРЕТИ КУЋАМА: Чисте се канали у земунским насељима Грмовац, Шангај и Угриновци

Општина је ангажовала грађевинске машине да прокопавају запуштене канале, Фото ГО Земун

ГО Земун је у четвртак ангажовала машине, односно багере који чисте и прокопавају запушене канале, како би се сва површинска вода ту слила.

Ситуација није критична, али надлежни из ове локалне самоуправе је непрестано прате. Радови у Грмовцу трајаће док се не прочисте све критичне тачке у четири канала, укупне дужине око три километра. Они су прокопани пре почетка градње насеља и уливају се у канал Галовица дуж ауто-пута.

- Приоритет су запушења настала урушавањем и затрпавањем, као и наносима земље - каже председник ГО Земун Гаврило Ковачевић.

- Ради се и на измуљавању и даљем прокопавању канала, чија је основна улога да приме вишак подземних вода, али и атмосферских падавина. Снег тек почиње да се топи, бићемо све време на терену и реаговаћемо на пријаве Земунаца.

Општина је ангажовала грађевинске машине да прокопавају запуштене канале, Фото ГО Земун

Ковачевић истиче да стање у Батајници, Шангају и Угриновцима, где је пре око три недеље била ванредна ситуација због воде која је потопила њиве, ушла у неколико дворишта и подрума, сада под контролом. Он каже да мештани ових насеља засад не пријављују проблеме са изливањем.

- Изабрали смо извођача радова за обнову 5.000 метара канала и 200 прилаза кућама, карактеристичним за ова места, на десној страни Батајнице, када се крене ка пружном прелазу. То су улице Иришка, Војачка, Јасеновачких мученика, Стефана Томаша и Драге Михајловић. Изградња канализације трајно решење, али ће дренажни канали, као привремена опција, много помоћи да вода овде не прави проблеме.

Он каже да ће следеће недеље почети чишћење мостића према кућама у овом делу Батајнице, а пралелно ће се радити израда пројекта за насеље Шангај, где ће такође бити дренажне цеви.

НЕМАР

ДЕО одговорности за запушене канале у приградским насељима је и на људима који ту живе. Мештани нередовно чисте канале испред кућа, праве ћуприје без одводних цеви а проблеми настају и када косе, те оставе траву унутра. Због тога, вода не може да протиче, те са обилнијим падавинама настају поплаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)