ИМАМО СВЕ УСЛОВЕ ЗА ВЕЛИКЕ УЛАГАЧЕ: Александар Стевановић, градоначелник Панчева, о плановима овог индустријског центра

Ј. Д.

23. 12. 2021. у 08:51

ПРЕ само неколико година почела је ера економског, урбанистичког, комуналног и друштвеног развоја Панчева, чији су покретач били, поред визије руководства и напорног рада на унапређењу у свим областима, велике директне стране инвестиције које су реализоване.

ИМАМО СВЕ УСЛОВЕ ЗА ВЕЛИКЕ УЛАГАЧЕ: Александар Стевановић, градоначелник Панчева,  о плановима овог индустријског центра

Александар Стевановић

Не само да смо очували све градске функције и обезбедили несметано пружање услуга на свим нивоима - у комуналном, образовном, здравственом сектору посебно, него смо у јеку пандемије вируса ковида 19 успели да наставимо инвестиције и даљи развој - истиче за "Новости" Александар Стевановић градоначелник Панчева.

* Да ли је Панчево и даље у врху листе највећих индустријских центара у нашој земљи?

- У протеклом периоду створили смо услове за отварање још једне фабрике великог инвеститора - компаније "Бросе". Такође, уз компаније "ЗФ" и "Бросе" у Северној пословној зони и нове инвеститоре који ће доћи, али и наше инвеститоре и партнере у Јужној индустријској зони, Панчево је поново један од највећих индустријских центара у Републици Србији, али и у региону.

Настављамо да развијамо и даље повољан пословни амбијент, како за стране, тако и за домаће инвеституре да прошире своје капацитете, или да дођу нови инвеститори, јер има интересовања. Реализацијом великих инвестиција, створићемо стабилно и повољно пословно окружење, које ће довести до интензивнијег економског и укупног развоја Панчева као центра јужног Баната и једног од најнапреднијих центара Републике Србије.

* Какви су планови за наредни период, који се пре свега односе на развој индустријске зоне?

- У циљу побољшања пословног амбијента, сада радимо на изградњи нове индустријске зоне "Север 3" и она ће се налазити преко пута магистралног пута код "Севера 1" и "Севера 2". Скупштина града је протекле недеље усвојила Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације северне индустријско-пословно производне зоне и ми настављамо даље са опремањем, како бисмо могли да је понудимо тржишту. Такође, реализацијом оваквих инвестиција, стварамо радна места за наше грађане.

* Каква је стопа незапослености тренутно у граду на Тамишу?

Проценат незапослености је испод двоцифреног броја, и то је чињеница. Циљ је да сви наши грађани имају могућност запослења у свом граду. Панчево се видно и убрзано гради и сигуран сам да ће још расти са новим улагањима која ћемо имати, са изградњом обилазнице око Београда којом ће бити обухваћено и Панчево и са конекцијом на два ауто-пута привредни раст Панчева ће у будућности сигурно бити још већи. Трудимо се да од нашег града направимо место у које ће се долазити због посла и уопште добрих услова живота и рада.

* Шта има приоритет у дугорочном плану развоја града?

- У току је израда Плана развоја града за период од 2022. до 2028. године. Планирамо, наравно, да укључимо грађане и чујемо њихово мишљење и предлоге за унапређење у свим областима, односно шта њима највише недостаје и шта би требало променити и унапредити.

Свакако је ефикасност рада и максимално квалитетна услуга како градске администрације, тако и јавних предузећа обавеза. Али и унапређење сарадње комуналног сектора, повезивање јавно-комуналних предузећа, дигитализација рада Градске управе и свих служби у оквиру система локалне самоуправе је даљи корак ка равномерном развоју.

* Колико се улагало последњих година у локалну инфраструктуру?

- Осим проширења капацитета индустријске зоне, очекује нас наставак уређења и изградње комуналне и путне инфраструктуре у граду и насељеним местима. Само у претходних 15 месеци путем пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу и реконструкцију локалних путева, асфалтирано 118 улица, односно 53 километра путева на територији града са насељеним местима. Када се упореде резултати, толико није урађено у протекле четири деценије, а неке од улица су први пут добиле асфалт.

* Осим санације путева на територији града, шта је још планирано да се уради идуће године?

- Очекује нас такође и реновирање здравствених установа, уређење школа, обезбеђивање додатних капацитета за вртиће, као и изградња спортских терена. Наравно, реконструкција Тамишког кеја један је од битнијих пројеката. Планирамо да на овом месту изградимо панчевачку променаду са циљем искоришћења пуног капацитета. Јер река Тамиш је свакако један од највећих и најлепших ресурса Панчева. Желимо грађанима да вратимо реку и грађане реци и да она буде наш понос и симбол.

УЛАГАЊА У СВА НАСЕЉА

* Да ли развој подразумева и сва околна села која припадају Панчеву?

- Свакако је то равномеран развој, јер град мора да се развија заједно са свим насељеним местима, и сви пројекти које планирамо и о којима говоримо, односе се и на село. Грађани у насељеним местима морају имати доступне све услуге, као и у самом граду. Панчево се поноси својим насељеним местима која својом специфичношћу доприносе укупним потенцијалима града, кроз културну, гастрономску и туристичку понуду и брендове које су наша села развила и по чему су позната.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОГРАДА ПОСТАЛА ШКОЛСКА ТАБЛА: Студенти ФПУ бесплатно украсили двориште у ОШ Лазар Саватић у Земуну (ФОТО)