ЦЕО ГРАД КАО ГРАДИЛИШТЕ: Бојан Стевић, председник градске Општине Лазаревац, после године проведене на овој позицији

А. З. КЛИСУРИЋ

07. 12. 2021. у 06:47

МНОГИМ стварима сам задовољан, али пред нама је још много ствари које треба покренути - каже за "Новости" Бојан Стевић, први човек Лазаревца, после године проведене на челу ове општине.

ЦЕО ГРАД КАО ГРАДИЛИШТЕ: Бојан Стевић, председник градске Општине Лазаревац, после године проведене на овој позицији

Бојан Стевић, Фото Новости

- Изузетно сам осетљив на тромост и лењост система, као и превелику оптерећеност бирократским процедурама, али и то се полако мења. Моје као председника Општине је да вучем цео систем напред, и на моју срећу, велики је број људи који то разумеју. Ово је прилика да и јавно захвалим сарадницима, али и свим грађанима на труду који свако у свом домену рада улаже како би Лазаревац био лепше место за живот.

На први поглед, у центру Лазаревца ради се на сваком кораку?

- Да, центар Лазаревца у протеклим годинама забележио је огромне промене. Изграђен је поприличан број стамбених објеката, те се у центру града појавио проблем паркирања. У овој години смо много тога урадили и започели. Захваљујући подршци Града Београда реконструисали смо паркинг у Улици Војислава Воке Савића, и то веома брзо. Овај паркинг није реконструисан још од своје изградње, а овим радовима добили смо нових 106 места, од тога, седам за особе са инвалидитетом. У истој улици смо започели изградњу, али код Градског парка. На површини од 3.300 квадратних метара биће још 100 места до краја године.

Почели сте радове на првој подземној гаражи?

- Уз подршку београдске дирекције и Града Београда почели смо и изградњу прве јавне подземне гараже у Лазаревцу и то испред зграде Општине. Поред паркинг-места у оквиру овог пројекта добићемо нови трг са фонтаном и дечјим игралиштем. Завршили смо и радове на паркинг-простору изнад Основне школе "Кнез Лазар", а до краја године очекујемо да ће бити завршен и паркинг-простор у Улици Бранка Радичевића, испод ОШ "Кнез Лазар".

Само на ова два паркинга добићемо око 100 нових уређених и обележених паркинг-места.

Хиландарска улица, Фото Архива

Озбиљних радова било је у читавом граду?

- Уз подршку Града Београда и ЈП "Путеви Београда" потпуно смо обновили улице Доситеја Обрадовића и Хиландарску. Обе ове саобраћајнице поплочали смо модерном каменом коцком, а тротоаре каменим плочама. Каменом коцком поплочали смо и део Улице Воке Савића према градској пијаци. Из буџета Општине у поменутим улицама извели смо радове на потпуној реконструкцији водоводне и топлификационе мреже. Ове радове изводила су наша јавна предузећа "ЈПКП Лазаревац" и "Топлификација".

Изменили сте и изглед Малог трга?

- Са поменутим улицама он чини фактички једну целину у самом центру Лазаревца, а сад је добио сасвим нов, модеран изглед и у будућности ће, сигуран сам, постати незаобилазно место за окупљање наших суграђана. Центар нашег града у најскорије време добиће неколико прелепих фонтана, а желим овом приликом да посебно истакнем и чињеницу да је Скупштина ГО Лазаревац започела процедуру за постављање споменика кнезу Лазару, по којем наш град носи име.

Мали трг, Фото Архива

Мали трг, Фото Архива

Још неке важне саобраћајнице добиле су нови изглед у овој години?

- Осим реконструкције Хиландарске, Доситеја Обрадовића и Улице Воке Савића, у овој години реконструисали смо и Улицу Милана Којића, где је поред новог асфалта урађена и комплетна замена водоводне мреже, са 45 водоводних прикључака. Нови асфалт урађен је и у Улици проте Чеде, где смо такође у потпуности заменили стару и дотрајалу водоводну мрежу. У Улици Милице Стојадиновић Српкиње приводимо крају радове на замени водоводне и канализационе мреже, након чега нас очекује асфалтирање. Иако уз кашњење, због чега се извињавам грађанима, пре зимске сезоне успели смо, коначно, да у потпуности завршимо радове на реконструкцији Улице Јанка Стајчића, која представља веома важну саобраћајницу за Лазаревац.

Који део тренутно обнављате?

- Ових дана започели смо радове на комплетној реконструкцији Железничке улице. У дужини од 1.400 метара радиће се кишна канализације, водоводна мрежа, улична ЛЕД расвета, тротоари, бициклистичка стаза, нова паркинг-места и аутобуска стајалишта. У овој години асфалтирали смо и велики број мањих улица у граду.

Да ли успевате да подједнако улажете у ободна места и центар?

- Трудимо да не раздвајамо градске од сеоских месних заједница. Само у овој години, асфалтирали смо бар по један пут у свакој од 33 лазаревачке сеоске месне заједнице, а наш је циљ да већ наредне године сваки становник у нашој општини изласком из свог дворишта крочи на асфалт.

Ту је кључно водоснабдевање?

- Лазаревац се са овим проблемом бори више деценија. Успевамо да у последњих неколико година пре свега уз велико разумевање руководства Града Београда, Владе РС и председника Александра Вучића решавамо један по један проблем. Део проблема насеља на северном делу наше општине решавамо повезивањем на градски водовод, одакле се водом већ снабдевају становници Степојевца, Врбовна и Лесковца, а изградњом водоводне мреже са београдског водовода, пијаћу воду добиће и становници Миросаљаца, Араповца и дела Стрмова. Средства за извођење ових радова су обезбеђена, изабран је извођач и ових дана очекује се његово увођење у посао. За снабдевање становника Јунковца, Соколова, Пркосаве и другог дела Стрмова приводимо крају израду пројектно-техничке документације. Када је реч о селима на југу наше општине, очекујем да ћемо већ у наредној години почети изградњу примарног цевовода за пет села: Жупањац, Дудовица, Бразиловица, Брајковац и Чибутковица.

Развој рекреативног спорта за вас је такође веома значајан?

- У складу са тим уредили смо велики број отворених спортских терена. Ту желим да истакнем изградњу фискултурне сале за ТШ Колубара и Гимназију Лазаревац, која ће задовољити потребе за одржавањем наставе физичког образовања за ученике ове две школе. У нашој најстаријој основној градској школи "Војислав Вока Савић" приводимо крају радове на балон-хали. Ученици ОШ "Свети Сава" у Великим Црљенима добиће догодине салу.

Лазаревац једна је од првих општина у којима ће пројекат "Чистија Србија" бити реализован?

- Огромна је то ствар за нашу општину и грађане. Решавање проблема отпадних вода и изградња канализационе мреже која је доступна сваком становнику један је од приоритета руководства на чијем се челу налазим. Откако сам на челу општине посебан акценат смо ставили на израду пројеката и пројектно техничке документације. То се увек исплати, јер са готовим пројектом средства за изградњу су доступнија на више адреса. Такав је случај и са програмом "Чиста Србија", који се у Републици Србији реализује кроз споразум са НР Кином.

ДА СЕОСКЕ СРЕДИНЕ НЕ ЗАОСТАЈУ

Шта чините како би се млади задржали на селу?

- Пре три године започели смо активност изградње модерних дечјих игралишта по селима.

Само у овој години изградили смо осам оваквих игралишта. Очекујем да ће већ крајем следеће године свако село у нашој општини имати бар по један овакав кутак за децу, који вршњаци у Лазаревцу већ користе. Обновили смо велики број школских објеката, а у сарадњи са Предшколском установом готово у сваком селу отворили смо вртић. У прошлој години започели смо изградњу неколико капела на сеоским гробљима. Веома сам поносан на чињеницу да смо у МЗ Миросаљци успели да уз огромну подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, завршимо нови објекат Дома културе, који ће бити на понос становника овог дела наше општине. Овај мултифункционални објекат објединиће на једном месту велики број услуга за становнике попут: поште, вртића, месне заједнице, месне канцеларије, али ће постати место окупљања и дружења становника Миросаљаца. У оквиру објекта ОШ "Рудовци" завршили смо радове на изградњи спортске хале. У Месној заједници Степојевац очекује нас изградња објекта предшколске установе у ком ће боравити деца из три насељена места која гравитирају Степојевцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)