ГРАД ПОРУШИО 54 НЕЛЕГАЛНО ГРАЂЕНЕ ЗГРАДЕ: Секретаријат за инспекцијске послове поступа по решењима о извршењу у свим општинама

Г. НОВАКОВИЋ

07. 12. 2021. у 08:51

ОД када је надлежност грађевинске инспекције са општина прешла на Секретаријат за инспекцијске послове, укупно су 54 бесправно подигнута објекта на територији престонице уклоњена.

ГРАД ПОРУШИО  54 НЕЛЕГАЛНО ГРАЂЕНЕ ЗГРАДЕ: Секретаријат за инспекцијске послове поступа по решењима о извршењу у свим општинама

Фото М. Анђела

Да би се овај број увећао, потребно је да се расподеле средства за рушење нелегално подигнутих квадрата, која се одређују на основу годишњег финансијског плана.

Да још недовршених зграда чека на рушење, види се и на примеру деветоспратнице у Улици кнеза Вишеслава у Раковици, која упркос донетом решењу, стоји уздигнута и чека пад, ружећи истовремено околину.

Без видно истакнуте "личне карте", зграда се подизала из дана у дан. Комшилук објекта прекопута насеља Церак виногради сумњао је да инвеститор гради без дозволе, и то баш на парцели на којој годинама није било ничега. Број грађевинске дозволе није био уписан.

Објекат у Кнеза Вишеслава, Фото Архива

Како су нам пре три године испричали житељи овог дела Раковице, станови су продавани за 800 евра по квадрату. А онда је све стало.

- Реч је о бесправном објекту, који не поседује грађевинску дозволу - рекли су нам из Секретаријата за инспекцијске послове.

- Прво је општинска грађевинска инспекција својевремено затворила градилиште, а онда је неколико пута исто то учинила и градска инспекција. Поднета је кривична пријава надлежном тужилаштву, због основане сумње да је извршено кривично дело грађења без грађевинске дозволе и кривично дело скидања и повреде службеног печата и знака. У току поступка инспекцијског надзора, донето је Решење о уклањању објекта, Решење о извршењу и затворено је градилиште.

Како су нам казали у надлежном секретаријату, много је фактора који треба да се испуне да би се отпочели радови на уклањању нелегалних зграда широм престонице. Осим што средства треба да се одобре, мора се проценити приоритет објеката, заштита јавног интереса, заштита суседских права као и поштовање временског редоследа покретања управног поступка на основу Правилника о поступку доношења и садржини Програма уклањања објеката. Од тога такође зависи и израда Плана и Програма извршења за наредну годину, закључују у Секретаријату за инспекцијске послове.

ПОРУКА ИНВЕСТИТОРИМА

ИЗ Секретаријата за инспекцијске послове, у чијој је надлежности надзор над градилиштима од 2018. године, апелују на будуће инвеститоре да грађевинске радове изводе искључиво у складу са издатим дозволама. Како подсећају, бесправна градња представља кривично дело, дефинисано чланом 219а Кривичног законика Републике Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)