НЕЛЕГАЛНИ КВАДРАТИ ДОБИЈАЈУ ЧАК И КРОВ: Упркос забрани инспекције, настављено дозиђивање виле у Тополској 19

Ш. МАРОВИЋ

06. 12. 2021. у 08:51

ТРАКА за обуставу даљих радова, коју је грађевинска инспекција пре више од два месеца поставила око виле у Тополској 19 не спречава раднике да раде, кажу за "Новости" представници три врачарска удружења за заштиту амбијенталних целина. Чак се на једном делу зида, који је нелегално дограђен, постављају греде за кровну конструкцију.

НЕЛЕГАЛНИ КВАДРАТИ ДОБИЈАЈУ ЧАК И КРОВ: Упркос забрани инспекције, настављено дозиђивање виле у Тополској 19

Фото И. Маринковић

Како за "Новости" истичу представници друштава са Врачара, на овој локацији ради се већ неколико дана.

- Виђали смо раднике претходних дана, како улазе на главни улаз у објекат. Иако власник има само дозволу за адаптацију, дозидао је део објекта, а сада је над тим бесправним делом постављена и кровна конструкција од дасака - кажу они. - После толико покушаја да се заустави даља градња, мајстори неометано раде! Поново ћемо алармирати све надлежне. Тражићемо хитан састанак у тужилаштву и допуну претходно поднете кривичне пријаве.

Инвеститор је претходно добио дозволу за адаптацију, али је покушао да надогради још једнан спрат. Садашњи власник кућу је купио пре неколико година и првобитна замисао му је била да гради стамбену зграду. Због малог плаца, али и накнадног уласка овог дела врачарске општине под капу Завода за заштиту споменика, од те идеје је одустао.

Градска инспекција наредила је 24. септембра, по ранијој пријави житеља Врачара, хитну обуставу радова и против инвеститора поднела одговарајућу кривичну пријаву. Тада је утврђено да су изведени армирано-бетонски серклажи уместо дрвених греда на које треба ослонити кровну конструкцију.

Инспекција јуче није затекла раднике на терену, трака којом је обележено затворено градилиште стоји на истом месту, капија је била закључана. Али, уочена су одступања у односу на претходни записник у смислу да су додати дрвени "рогови", на једној страни објекта - на коти на којој је био претходни кров.

Једноспратна међуратна вила, саграђена 1927. године у академском стилу према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића, део је културно-историјске целине Крунски венац. Како су "Новости" писале половином априла, када је започета адаптација овог здања, стуб на којем је био део ограде се урушио, а извођач радова М. Б. је за наш лист тврдио да се то десило због старости.

- Добили смо дозволу од Општине Врачар за адаптацију и то ћемо доставити инспекцији - рекао је тада он. - Кућа је стара 100 година, неодржавана је. Плафон је већ био пао. Ми ћемо је за власника рестаурирати и адаптирати, фасада ће остати иста.

КРУНСКА 79

СЛИЧАН случај надоградњи виле у Тополској 19 догодио се прошле године и у Крунској улици 79, која је такође под капом Завода за заштиту споменика.

Тада је инвеститор сазидао два бесправна спрата, која су у априлу ове године срушили радници "Београд пута" и објекат вратили у првобитно стање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)