ПРОТИВЕ СЕ ИЗГРАДЊИ СОЛИТЕРА У КОМШИЛУКУ: Житељи насеља код Прокопа страхују за безбедност због најављених радова на клизишту

С. Б. Милошевић

06. 12. 2021. у 07:52

ЖИТЕЉИ насеља Стјепан Филиповић, које чине војне зграде прекопута Прокопа, састали су се недавно са представницима Владе Србије, уплашени за своју безбедност због најављене изградње солитера до 80 метара на спорном земљишту. Уверењима надлежних да зидање солитера на клизишту тик до њихових зграда неће угрoзити станове и животе не верују, па ће и убудуће свим силама наставити да се боре против овог плана.

ПРОТИВЕ СЕ ИЗГРАДЊИ СОЛИТЕРА У КОМШИЛУКУ: Житељи насеља код Прокопа страхују за безбедност због најављених радова на клизишту

Будући изглед вишеспратница на Савском венцу / Фото Промо

После јавне седнице Комисије за планове након јавног увида у План детаљне регулације овог подручја, на којој су представници 1.500 станара изложили све сакупљене примедбе и образложили их Комисији за планове, позвани су на састанак у Владу.

На састанку су представницима Владе предочили да осигуравајуће куће, гледајући карте клизишта, одбијају да им осигурају станове што је, како кажу, један од знакова да није безбедно градити солитере од 80 метара на већ одређеној парцели. Састанку у Влади присуствовали су и главни градски урбаниста, али и представници компаније "Рејлвеј сити" која би да гради те вишеспратнице.

- Сви су нас уверавали да проблема неће бити, да би требало да им дозволимо да направе други потпорни зид, ближе њиховим зградама, који би држао клизиште, а да се његова "сидра" пруже испод наших зграда. Казали су нам и ако буде неких проблема, они би наводно све то санирали. Проблем је што у свим досадашњим случајевима где је инвеститор био крив за урушавање појединих објеката нико није одговарао, а људи су остајали на улици. А они овим планом угрожавају животе људи - наводи Јелена Динић, представница станара.

Како каже, Грађевински факултет је за потребе израде ПДР израдио Елаборат о геотехничким условима у којима је јасно наведено да ће изградња комплекса имати утицаја на стабилност падине и током изградње и током коришћења.

Подсећамо, компанија "Рејлвеј сити" требало је да сагради станичну зграду на Прокопу, а да заузврат на станичној плочи добије могућност градње комерцијалних садржаја. План се онда променио, пошто је ова компанија желела још и да сагради облакодере на простору између Прокопа и шест објеката (пет солитера и једне петоспратне зграде) које чине насеље Стјепан Филиповић. Тај простор налази се на потпорном зиду који насеље чува од само делимично санираног клизишта.

ПОКУШАЈ РУШЕЊА

СТАРИ објекат ЦИП који се налази на делу где би се градили облакодери, радници који раде на Прокопу као подизвођачи фирме "Рејлвеј сити" недавно су покушали да сруше. Његовом уклањању успротивили су се станари, тражећи дозволу о рушењу. Они не желе да се било шта сруши. Имају и идеју да се тај објекат од 800 квадрата адаптира у вртић, што је и у складу са Планом генералне регулације и за шта су покренули иницијативу.

ВЕЋ РАЂЕНА САНАЦИЈА

ПОЧЕТКОМ седамдесетих година прошлог века, приликом ископа за потребе проширења платоа нове железничке станице, активирало се клизиште на локацији насеља у Улици Стјепана Филиповића, изграђеног од 1961. до 1963. Том приликом су се, дуж комплетног платоа, који је овим документом предвиђен за градњу, отвориле пукотине дубине од 15 до 20 метара, широке до пет метара. Клизиште је санирано уз помоћ зида од армираног бетона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)