КНЕЗУ ПАВЛУ "АДРЕСА" У ЗЕМУНУ: Многе знамените личности коначно добиле улице са својим именом

Милица Станојковић

03. 12. 2021. у 11:30

ЗНАМЕНИТЕ жене Србије, истакнтутог академика, али и многе историјски и културно значајне личности, као и сећање на жртве Другог светског рата, Београд је одлучио да сачува од заборава.

КНЕЗУ ПАВЛУ АДРЕСА У ЗЕМУНУ: Многе знамените личности коначно добиле улице са својим именом

Део Далматинске Владети Јеротићу, Фото Google maps

На последњој седници Градске скупштине, промењено је 12 назива улица, а лева обала Саве, понела назив - Обала јасеновачких жртава.

Како је наведено у образложењу одлуке, назив потеза од Газеле до Бранковог моста биће посвећен сећању на жртве Другог светског рата. На тај начин чува се успомена на страдалнике из система концентрационих логора смрти у Јасеновцу.

- Јасеновачке жртве представљају најстрашнији симбол страдања припадника српског, јеврејског, ромског, ако и других народа током Другог светског рата на подручју Југославије - наводи се у образложењу.

- Јасеновац представља највеће губилиште на некадашњем југословенском простору и једно је од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог светског рата. Логор је формирала Независна Држава Хрватска источно од истоименог градића у августу 1941. гдоине, а уништиле су га усташе у априлу 1945, да би сакриле и умањиле злочин који су починиле.

Српски академик, неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф и књижевник Владета Јеротић добио је део Далматинске улице, односно од Таковске до Џорџа Вашингтона, у центру града, где је и живео и стварао.

- Како бисмо и будуће нараштаје упознали с његовим богатим опусом и пренели им праве вредности, које је Владета Јеротић за свог живота промовисао, наша је обавеза да му се одужимо тако што ће једна улица у Београду понети његово име и што ћемо му подићи споменик - речено је у предлогу за именовање.

Кнез Павле Карађорђевић, принцеза Оливера, цар Јустинијан Први и цар Ираклије добили су своје улице у престоници.

- По цару Јустинијану именује се досадашња Сплитска улица на Вождовцу, а Улица Аугуста Цесарца на Савском венцу биће Улица цара Ираклија. Такође, Штросмајерова улица понела је назив по кнезу Павлу, док је Улица Петра Зрињског сада Улица принцезе Оливере. Обе улице се налазе у Земуну - речено је на седници.

Када је реч о знаменитим женама Србије, Сушачка улица на Вождовцу преименована је Улицу Драгиње Гавриловић, Супилова на Звездари у Улицу Косаре Цветковић и Улица Матије Гупца у Раковици преименована је у Улицу Јелке Бојкић Макавејев.

- Јелка Бојкић Макавејев била је прва жена дипломирана ветеринарка у тадашњој Краљевини Југославији - образложили су предлагачи.

- Осим што је била прва жена из региона која је завршила Ветеринарски факултет, свакодневно се борила за права жена и својих колегиница, што је довело до тога да је постала председница Женске студентске организације Свеучилишта у Загребу. Јелка је све до ослобођења у Другом светском рату 1945. године радила у бившем Пастеровом заводу.

Када је реч о Косари Цветковић, она је била српска књижевница, преводилац, ликовни уметник, фотограф, педагог, књижевни и позоришни критичар. Ауторка је дела "Девојачки роман" који се сматра првим женским романом код Срба.

Аугуста Цесарца биће Улица цара Ираклија, Фото Новости

Такође, усвојено је да улицу у престоници Србије на простору Београда на води добије вожд Ђорђе Стратимировић, а протеже се од зграде Поште на Савском тргу до главне куле на простору Београда на води. Иницијативу је поднео Центар за развој Шајкашке.

Именована је и Улица Светог владике Николаја Жичког на основу поднете и усвојене иницијативе грађана Ресника. Један део Подавалске улице на општини Раковица понео је назив по Светом владици Николају Жичком.

Петра Зрињског сада Улица принцезе Оливере, Фото Новости

И дубровачки Срби добили су своје парче асфалта у Београду. Улица бана Младена на Звездари сада носи име Никше Градија, а Госпићка на Вождовцу преименована је у Улицу Ивана Стојановића.

Сплитска улица постаје Цара Јустинијана, Фото Новости

- Желели бисмо да се захвалимо свима на поднетим иницијативама и пруженој подршци да значајне личности добију своје обележје у нашем граду - рекла је Андреа Радуловић, председница Комисије Града Београда за именовање назива улица и тргова.

- Културна политика наше престонице јесте очување сећања на људе који су својим историјским или културолошким моментом значајно утицали на развој друштва.

Супилова постаје Косаре Цветковић, Фото Новости

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)