ВИЈАДУКТ ЈОЈ ПРОЛАЗИ УЗ СПАВАЋУ СОБУ: Градска грађевинска инспекција прекинула изградњу пута у насељу Вишњица на Општини Палилула

Ш. Маровић

02. 12. 2021. у 17:11

ГРАДСКА инспекција недавно је затворила градилиште у Улици Маршала Тита у насељу Вишњица, пошто је власник парцеле градио вијадукт поред породичне куће Маријане Петровић.

ВИЈАДУКТ ЈОЈ ПРОЛАЗИ УЗ СПАВАЋУ СОБУ: Градска грађевинска инспекција прекинула изградњу пута у насељу Вишњица на Општини Палилула

Маријана Петровић у свом дворишту, Фото Н. Скендерија

Према плану инвеститора, саобраћајница ширине три метра требало би да повеже део улице са објектом у његовом власништву постављеним изнад нивоа пута и комшијске куће.

Репортери "Новости" посетили су спорно градилиште, где су заустављени радови на изливању стубова, носача будућег вијадукта, који би повезао зграду у чијем је приземљу познати трговински ланац отворио продавницу. Он би требало да буде дугачак 25 метара, широк три метра, док је највећа кота висине око четири и по метра. Уколико се сагради, директно би прошао изнад дворишне ограде породице Петровић, по чијој је пријави инспекција 26. новембра изашла на терен.

- Извршили смо надзор над извођењем радова на изградњи прилазне рампе за аутомобиле и том приликом утврђено је да су они бесправни - кажу из Секретаријата за наш лист. - Истог дана затварено је градилиште стављањем знака и прибијањем копије решења. У даљем поступку уручиће се инвеститору решење којим се наређује уклањање свих бесправно изведених радова. Поступак надзора и даље је у току.

Маријана Петровић у свом дворишту, Фото Н. Скендерија

Како за наш лист истиче власница породичне куће у Улици маршала Тита 116, поред које треба да прође вијадукт, Маријана Петровић, радови на парцели почели су 24. октобра.

- Власник је почео да изводи радове дан пошто ми је умрла мајка - огорчено прича Маријана.

- Плац је, пре пола године, купљен са заузећем, на ком је моје зеленило засађено пре тридесет година. Заузеће је настало тако што је у геодетским књигама промењена величина плаца са два и по на четири и по ара, да би могла да се формира грађевинска парцела. Потом су они ушли у део дворишта, исекли тује без мог знања и почели да зидају.

Тада је почело малтретирање, па чак и физички насртаји власника на мене, па сам морала поднети и пријаву.

Нашој саговорници посебно смета што ће јој пут, којим ће сигурно крстарити и теретна возила до трговине у комшијиној згради, пролазити поред спаваће собе.

Међутим, власник парцеле на којој се гради бесправни вијадукт Ненад Ристовић каже, за "Новости", да покушава на све начине да нађе заједнички језик са породицом Петровић и мирно реши новонастали проблем.

- Чак три пута сам доводио полицију, па сам понудио Маријани да изведе свог геометра и измери плац, пошто то мојима није дала - истиче он.

Изливен је део носећих стубова вијадукта, Фото Н. Скендерија

- Део који се водио као заузеће припада мом плацу, али сам јој рекао да може да задржи ограду коју је сазидала у последње две недеље и да неће бити проблема. Инспекција ми је, после затварања градилишта, саопштила да не постоји закон који би одобрио градњу вијадукта, па не знам коме да се обратим за дозволе. Пошто је улаз са горње стране зграде узан, хтео сам да направим бољи прилаз објекту, не желећи никог да угрозим.

Наш саговорник истиче да је касније у плану да се на плацу сагради гаража од сто квадрата и трафостаница, а да са комшијама не жели никакве сукобе.

ОКРЕТНИЦА АУТОБУСА ПРЕКОПУТА

ПРЕКОПУТА плаца на ком се гради вијадукт у Улици маршала Тита налази се онај који је предвиђен за изградњу окретнице аутобуса на линији 32. Планови за његово уређење су завршени, али се не зна када би радови могли да почну. Иначе, изнад окретнице је плац који је такође у власништву Ненада Ристовића, а за њега је, каже, прибавио локацијске услове.

* * * * * * * * * *

И ПОРЕД ЗАБРАНЕ НАДЛЕЖНИХ  СЛУЖБИ, јуче су НАСТАВЉЕНИ РАДОВИ У ГЛАМОЧКОЈ 15 НА ЗВЕЗДАРИ

Трака стоји, а радници сређују кров

НИ инспекцијска трака није зауставила радове у Гламочкој 15 на Звездари. Иако је градилиште затворено, а јуче инвеститор требало да да изјаву у градској управи, житељи улице који су одсечени јер су изгубили пут наводе да су радници наставили да раде не обазирујући се на изречене мере.

Фото Приватна архива

Како наводи суграђанка Бојана Самарџић, неимари су током целог дана били на крову и несметано обављали радове, а чак нису ни инспекцијску траку уклонили.

- Трака стоји, они раде - чуди се Бојана. - И нико их не дира.

На питања која смо упутили Секретаријату за инспекцијске послове о наставку радова и евентуалном изласку на терен инспектора, до закључења овог броја одговор нисмо добили.

Грађевинска инспекција обуставила је радове минулог викенда јер је утврђено да инвеститор није имао пријаву радова. Због ових радова и откупа јавне својине, коју су доскоро житељи ове улице користили као пут и пролаз, забарикадирани су станари кућа на потезу уз градилиште. Најгоре је прошао свештеник Ратко Николић, који и даље не може ван свог дворишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)