ПОСТАВЉАЈУ ТОАЛЕТЕ КОД ОКРЕТНИЦА ГСП: Зелено светло за привремене објекте на терминусима, овом одлуком изашло се у сусрет потребама возача

С. Б. М.

30. 11. 2021. у 08:51

ОСИМ на такси стајалиштима, привремени објекти попут трафика, тоалета и чекаоница убудуће ће моћи да се постављају на терминусима и окретницама јавног превоза.

ПОСТАВЉАЈУ ТОАЛЕТЕ КОД ОКРЕТНИЦА ГСП: Зелено светло за привремене објекте на терминусима, овом одлуком изашло се у сусрет потребама возача

Окретница код Београда на води, Фото И. Маринковић

Одборници су јуче на седници Скупштине града изгласали измене Одлуке о постављању привремених објеката на територији града, коју су донели 8. новембра. После писања "Новости" о чињеници да су заборавили на 4.170 возача јавног превоза, уследила је ова измена.

Сада ће моћи да се постављају привремени објекти на фреквентним стајалиштима, као и на окретницама.

- И Београду се линијски превоз обавља са 2.011 возила, односно са 4.170 возача, који извесно време проводе на окретницама и терминусима. Постављањем привремених објеката обезбеђују се повољнији услови корисницима линијског превоза и такси превоза и других грађана за комфором с физиолошким и другим потребама док чекају линијски и такси превоз, као и возачима, возном особљу, контролорима - пише у образложењу одлуке.

Како су тада, за "Новости", рекли у СОС синдикату ГСП, возачи раде по осам сати, шест дана у недељи и то на линијама где на окретницама нема тоалета.

- У граду су 153 окретнице аутобуса, тролејбуса и трамваја. Само на 40 одсто њих постоји тоалет. У тих 60 одсто има окретница са мобилним тоалетима, али нема могућности да оперемо руке, лети да се умијемо. У Блоку 70 на окретници и тај мобилни тоалет је разваљен, генерално се ниједан не одржава - наводи председник овог синдиката Иван Михајловић.

Додаје да су они стално писали захтеве, тражили да им се тоалети поставе. Подржава јучерашњу одлуку која би требало да им промени услове рада набоље.

ТАКСИ ПРЕВОЗНИЦИ

ПРВОБИТНО је одлука донета зарад такси превозника, који морају да буду поред возила или у ауту за време стајања на такси стајалишту, као и да не смеју паркирати возило другде сем на такси стајалишту у току радног времена. У престоници, подсећамо, има 149 такси стајалишта са 1.416 стајалишних места, да такси превоз обављају 6.163 возача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)