ПАДИЊАК ДОБИЈА ШЕТАЛИШТЕ: Захваљујући иницијативи грађана, житељи Падинске скеле имаће пешачке стазе

А. З. КЛИСУРИЋ

28. 11. 2021. у 13:00

НЕДОСТАТАК јавних зелених површина у Падинској скели инспирисао је чланове Удружења грађана "Волим Падињак" да искористе храстову шуму у близини.

ПАДИЊАК ДОБИЈА ШЕТАЛИШТЕ: Захваљујући иницијативи грађана, житељи Падинске скеле имаће пешачке стазе

Фото приватна архива

Тренутно раде на мапирању стаза, а на пролеће, тачније у мају, житељи овог насеља могли би да добију ново означено место за шетњу у природи. Амин на овај пројекат дало је и ЈП "Србијашуме", а њихове екипе помогле су удружењу да утабају и раскрче будуће стазе.

Осим Падинске скеле, насеља у близини Ковилово, Врбовско, Јабучки и Глогоњски рит, о којима је некада бринуо ПКБ такође немају уређене зелене површине.

- Добили смо сагласност ЈП "Србијашуме", договор је да стазе могу да буду утабане, али не сме да буде посечено ниједно стабло - говори, за "Новости", Светлана Милановић, чланица УГ "Волим Падињак".

- Конкурисали смо у ТРАГ фондацији и они су нам одобрили средства. Тренутно радимо на мапирању стаза. Вероватно ће бити означене три стазе "лаганица", "таманица" и "табаница", а биће постављена и табла са мапом и дужинама ових шумских путева. Ове три руте дугачке су укупно око пет километара.

Како нам је рекла Светлана Милановић добили су и клупе, које ће бити постављене у шуми.

За њихов изглед прво ће се побринути малишани из ОШ "Олга Петров" у Падинској скели, који ће их осликати.

У плану је да буду постављене и ознаке које ће шетачима симулирати где излазе уколико крену одређеним путем и где могу да стану и посматрају најлепши залазак сунца.

Како нам је рекла наша саговорница, већ је приметно да има више шетача на овом простору. Старији суграђани са којима се свакодневно сусреће у храстовој шуми одушевљени су идејом да се овај простор уреди.

- Људи који станују у овим насељима навикли су да је неко други бринуо о свему, то је некада био ПКБ. Било је тешко покренути се и упустити се у овакав пројекат. Наше комшије су позитивно реаговале на ово и то је најважније. Сваким даном све је више људи који шетају овом шумом, а надамо се да ће и деца имати више активности у природи - рекла је Светлана Милановић.

ВОЛЕ И УНАПРЕЂУЈУ СВОЈЕ НАСЕЉЕ

УДРУЖЕЊЕ "Волим Падињак" настало је у марту. Идеја грађана који су се окупили је да заједничким снагама унапређују своје насеље. Покренули су и страницу на "Фејсбуку", где житељи пријављују и скрећу пажњу на различите комуналне проблеме у Падинској скели.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)