ЂАЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У "ДЕСАНКИНЕ" КЛУПЕ: Уместо студената Географског факултета у школи поново - основци

Б. Б. - С. В.

26. 11. 2021. у 08:51

ОСНОВНА школа "Десанка Максимовић" у Земуну, коју користи Географски факултет требало би, од следеће школске године, поново да отвори врата ђацима. Како је за "Новости" открио Славко Гак, секретар за образовање и дечију заштиту, надлежни су близу решења за школарце који живе у насељу Земунске капије.

ЂАЦИ СЕ ВРАЋАЈУ У ДЕСАНКИНЕ КЛУПЕ: Уместо студената Географског факултета у школи поново - основци

Зграда "Десанке Максимовић"

Ова образовна установа је, због малог броја ђака, 2010. године уступљена Географском факултету на коришћење. Али, у међувремену се ситуација променила и стигла је нова генерација малишана. Тренутно овде има највише деце рођене 2015. године.

Гак се, поводом овог проблема, састао са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Географског факултета. Договорено је да се, у најскоријем року, нађе компромисно решење којим би сви били задовољни.

- Очекујем да, до почетка наредне школске године, решимо све проблеме у некадашњој ОШ "Десанка Максимовић" у Земуну, чију зграду тренутно користи Географски факултет - рекао нам је Гак. - У плану је изградња нове зграде за Географски факултет, али смо и пре тога близу решења за децу која живе у насељу Земунске капије и која би похађала ову основну школу. У наредним данима ћемо добити прецизније податке о броју и узрасту малишана који би ишли у школу, па ће се у складу са тим доносити даље одлуке, али смо близу решења.

Удружење "Иницијатива грађана Земуна" је, прошле године, покренуло петицију да се ђаци врате у у осмолетку. Гак је тада подржао њихов предлог, истичући да се са ширењем овог дела Земуна и изградњом нових стамбених блокова, иницијатива да се врати школа има смисла.

Како су нам испричали родитељи, ђаци који живе у овом делу Земуна, иду у осмолетке "Соња Маринковић" и " Михајло Пупин" на Галеници. Анкета међу становницима новог стамбеног блока, показала је да само у овом делу има око 400 деце који иду или би требало да крену у школу.

Они наводе да ОШ "Соња Маринковић" има ограничене капацитете и може да прими око 30 ученика, док је "Михајло Пупин" удаљен неколико аутобуских станица, а ако се иде пешке мора се прећи ауто-пут. Школа на Галеници је у близини насеља које се гради за припаднике Војске и полиције па ће, свакако, бити више заинтересованих ђака.

ВИШЕ УПИСАНИХ ПРВАКА

У први разред основне школе, ове године је уписано 16.919 малишана, што је нешто више од десетогодишњег просека који износи 16.315 ђака по генерацији. Највише првака је уписано у школе на Новом Београду - 2.262, потом на Вождовцу - 1.858 и у Земуну - 1.831. Географски факулет добиће своју зграду у универзитетском комплексу који ће бити изграђен у Блоку 67.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)