ЗАГАЂЕЊЕ ОД ЦЕНТРА ДО ЗЕМУНА: Озонски омотач чак два дана у црвеној зони, показују мерне станице

Ј. Д.

29. 10. 2021. у 08:51

ДУЖЕ од 48 сати присутна је велика концентрација загађивача ваздуха, а званична мерења показују да је квалитет озонског омотача константно у црвеној зони. Висок степен загађености, у претходна 24 часа, показивале су скоро све мерне станице, а најгоре је било у Овчи, Земуну, самом центру града, у Булевару деспота Стефана.

ЗАГАЂЕЊЕ ОД ЦЕНТРА ДО ЗЕМУНА: Озонски омотач чак два дана у црвеној зони, показују мерне станице

Фото Д. Миловановић

Тешко се дисало и на Новом Београду где је смог прекрио вишеспратнице, што су и показале мерне станице у Омладинских бригада и код Ушћа. Ништа лакше није било ни становницима на ободу града у Гроцкој, Младеновцу, Лазаревцу и Обреновцу. Жалили су се и житељи са Бановог брда, Миљаковца и Железника.

- Највећи извор суспендованих честица у ваздуху, током ових дана су велика индустријска постројења попут термоелектрана али и приватна ложишта којих има највише на ободу града - објашњавају надлежни из ГЗзЈЗ. - У овом тренутку је најважније да грађани прате сва обавештења и следе упутства које на сваких сат времена објављујемо на сајту "Беоком".

Истичи и да се због лошег квалитета ваздуха код грађана могу јавити различите тегобе, стручњаци Завода наводе да код осетљивијих група људи оне могу бити озбиљније него у популацији здравих особа. Зато се уз оцену квалитета ваздуха, приказују и препоруке којих Београђани треба да се предржавају.

Занимљиво је да су издувни гасови и индивидуална ложишта, највећи узрочник загађења били и 1989. године. "Новости" су тада извештавале да је Извршни савет Скупштине града донео одлуку да санитарни инспектори у сарадњи са димничарима спроводе појачану контролу ложишта и издувних гасова моторних возила, нарочито аутобуса и теретних камиона. Највећа загађеност тада је измерена у Земуну, а резултати су грађанима саопштавани сваког наредног дана.

ПЕТИ У СВЕТУ

ПРЕМА подацима доступним на апликацији "Ервизуал" која обухвата све градове у свету, Београд је у среду увече био најзагађенији град на свету. Међутим, у четвртак је прво место заузео Вухан, затим Делхи у Индији, на трећем месту био је Карачи у Пакистану. Београд био на 5. месту.

ЛОНЧАР: РЕШАВАМО, НЕ МОЖЕ ОДМАХ

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар изјавио је да влада и сви надлежни раде на томе да се проблем загађености реши и да ваздух буде чистији колико год је то могуће.

- Да ли може одједном? Не, не може и немојте то очекивати, али да ли ћемо се потрудити и урадити све, хоћемо сигурно - рекао је Лончар у Панчеву, одговарајући на питање да ли га брине то што је "Београд и јутрос био најзагађенији град на свету".

- То је дуготрајан процес. Немојте само да се правимо као да смо до јуче живели са ваздухом као на Панчићевом врху, а да се то променило пре недељу дана.

Огласило се и Министарство за заштиту животне средине, нагласивши да је апсолутни приоритет решавање проблема загађености.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону