СТАНАРИ ИГНОРИШУ ОШТЕЋЕЊА НА ФАСАДИ: Стамбене заједнице нису спремне да обнове спољне зидове и оглушују се о опомене

Г. НОВАКОВИЋ

28. 10. 2021. у 07:52

ЈАК ветар и у претходном периоду правио је штету на фасадама стамбених заједница. Иако је број проблема, који су пријављени "Градском стамбеном" овим поводом знатно мањи него ранијих сезона, има места за бригу. Станари нису заинтересовани за обнову спољних зидова својих зграда, без обзира на то што су упозорени на опасност.

СТАНАРИ ИГНОРИШУ ОШТЕЋЕЊА НА ФАСАДИ: Стамбене заједнице нису спремне да обнове спољне зидове и оглушују се о опомене

Фото Д. Миловановић

Није необично видети одломљене делове зидова, кровова, лим, олуке или димњаке у периоду кошаве. Такве временске прилике не могу се предвидети, али житељи београдских солитера не желе превентивно да делају и уложе у обнову фасада. Тако је "Градско стамбено" пре неколико дана имало укупно 35 пријава на делове објекта склоних паду, што је, како кажу у предузећу, знатно мање него у истом периоду лане.

- Скоро свакој од зграда је већ раније упућено писмо о потреби извођења радова на санацији или ревитализацији фасаде или крова - кажу нам у "Градском стамбеном". - Овај проблем постоји на свим општинама на којима послује предузеће. Нажалост, ниједна од ових стамбених заједница није предузела потребне активности како би проблеми били отклоњени, а које искључиво представљају одговорност стамбених заједница.

Искуство је показало поражавајућу чињеницу - чак и када отпадну делови фасаде, стамбене заједнице не показују иницијативу за радове обнове.

- Заинтересованост у овим случајевима показују власници оштећених аутомобила, повређене особе и њихове породице. Тада стамбене заједнице делују највероватније услед страха од новчане или друге казне - кажу у предузећу.

У главном граду тренутно постоји неколико хиљада зграда на којима је потребно извести радове великог обима на фасади или крову. На стање у коме се налазе спољни зидови утиче много фактора, међу којима су старост објекта, али и временски услови. Не само ветар, већ и киша, снег, лед, екстремно ниске или високе температуре, утичу на девастацију фасада.

- ЈП "Градско стамбено" редовно обавештава стамбене заједнице о потреби извођења радова како би се трајније решио проблем дотрајалих фасада. Већини зграда на којима је потребно извести радове већег обима, неколико пута су упућена обавештења о нужности овог посла, уз достављање детаљних информација о целокупној процедури као и документацији које су у обавези да обезбеде стамбене заједнице - закључују у предузећу.

ПРОЦЕДУРА

КАДА станари упуте пријаву "Градском стамбеном" да је део зграде склон паду, одговарајуће службе излазе на терен. Постављају заштитне траке, а уколико је постоји могућност, одмах уклањају проблематичне делове објекта.

ОТПЛАТА НА ДЕСЕТ ГОДИНА

УРЕЂЕЊЕ фасада у наредном периоду биће приступачније стамбеним заједницама, јер ће моћи да се исплаћује десет година, посредством система обједињене наплате комуналнх услуга - "Инфостана".

- Ове године смо одвојили 325 милиона динара и обновићемо између 60 и 70 фасада - рекао је недавно заменик градоначелника Горан Весић. - Од 2013. године уредили смо више од 500 фасада, тако да постоје делови града, попут Земуна, Косанчићевог венца, Поп Лукине, Бранкове, који имају уређене спољне зидове.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)