ПОЧЕЛО КАЖЊАВАЊЕ, КАФИЋИ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ПОЛУПРАЗНИ: Објекти код Бетон хале затворени, у Скадарлију не може без ковид пропуснице

Novosti online

25. 10. 2021. у 23:17

КОНТРОЛА ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима почела је у суботу, а новчано кажњавање правних лица и грађана од вечерас после 22 сата.

ПОЧЕЛО КАЖЊАВАЊЕ, КАФИЋИ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ПОЛУПРАЗНИ: Објекти код Бетон хале затворени, у Скадарлију не може без ковид пропуснице

Провера ресторана у Београду / Фото З. Јовановић

Како јавља репортер Блица, већина кафића и ресторана код Бетон хале у Београду је затворена, док у појединим нема више од десетак гостију. Баште су празне.

Када је реч о Скадарлији, група људи покушала је да уђе у један од ресторана, али конобари су одбили да их услуже, јер немају ковид пропуснице. На терену је и полиција, али за сада нема инцидената.

Ево колике ће бити казне за правна и физичка лица:

300.000 динара казна за правно лице,

150.000 динара биће кажњен предузетник,

50.000 динара биће кажњено одговорно лице у правном лицу,

30.000 биће кажњавани "ковид редари", односно одговорна лица за спровођење мера,

5.000 биће кажњено физичко лице које прекрши мере.

Ковид сертификати су уствари дигитални зелени сертификати које сваки грађанин добије када се или вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста. Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на имејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Да би дигитални зелени серификат био валидан он мора да садржи бар:

* Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против ковида 19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана

* Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата

* Негативан антигенски тест не старији од 48 сати

* Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом

* Позитиван тест на антитела (ИгГ), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима, наводи се у саопштењу Владе Србије. Додаје се да дигитални зелени сертификат грађани могу имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QР кода који сваки од њих поседује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)