КО ПРАВИ ТУРШИЈУ, ПРАВАЦ КВАНТАШ: На велетржници ниже цене поврћа и воћа, на пијачним тезгама - папрено

А. З. К.

23. 10. 2021. у 07:52

ДОМАЋИЦЕ се још увек не одмарају јер је сада актуелна набавка намирница за туршију и кисели купус.

КО ПРАВИ ТУРШИЈУ, ПРАВАЦ  КВАНТАШ: На велетржници ниже цене поврћа и воћа, на пијачним тезгама - папрено

Фото Новости

На београдским пијацама ових дана најтраженији су карфиол, паприке, краставци и зелени парадјз. Од ових намирница најскупљи су корнишони, који достижу цену од 300 динара, ипак Београђани краставчиће могу повољније да пазаре на Велетржници, по цени од 80 до 120 динара.

Према речима трговаца на Бајлонијевој пијаци, протеклих дана најтраженија је била паприка, која кошта око 150 динара, купус који се на мало продаје за 100 динара, а на велико је цена двадесет динара нижа.

- Најтраженије су намирнице за туршију, корнишони имају највишу цену. Моји су ове године пропали и не продајем их, верујем да је то разлог за високу цену - рекла нам је Зорица С.

- Цена карфиола је око 100 динара, зелени парадајз и паприке који се киселе имају исту цену.

Парадајз, паприка и плави патлиџан полако нестају, па ће им цена бити виша јер ће купцима бити доступни само они из пластеника, о вероватно ће са 100 динара скочити на 300.

Фото Н. Живадиновић

Како нам је објаснила наша саговорница, очекује се да се цена поврћа за зимницу у наредном периоду спусти.Током претходне недеље на Велетржници скочио је промет црног лука, шаргарепе, купуса, парадајза, паприке и тиквица.

Купус је на Кванташи јефтинији и продавци га цене од 50 до 60 динара. Парадајз је од 60 до 100, паприка је од 50 до 70, а и карфиол је јефтинији па га купци могу на Велетржници пазарити од 40 до 60 динара.

Своје место на тезгама заузели су и цитруси. Мандарине су преплавиле зелене пијаце, а килограм је 160 динара. Килограм на Кванташу је јефтинији и за 100 динара. На пијацама је лимун по 130 динара, а поморанџе су премашиле цену од 200 динара.

Илоустрација В. Н.

Дајкон ротква

НА београдским зеленим пијацама све више купци траже и дајкон роткву. Ово је још један од састојака који домаћице у комадићима стављају у туршију. Цена по килограму је 150 динара, али како кажу продавци за зимску туру туршије довољно је набавити једну или две.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)