ТОПИЛИ ОТПАД ПОРЕД НАСЕЉА: Секретаријат за заштиту животне средине затвара ливницу у Барајеву

А. ВОЈИНОВИЋ

22. 10. 2021. у 12:30

ГРАДСКИ секретаријат за заштиту животне средине ставио је тачку на рад фирме "Мост експорт-импорт д. о. о.", која се годинама у Барајеву без дозволе бавила топљењем отпада.

ТОПИЛИ ОТПАД  ПОРЕД НАСЕЉА: Секретаријат за заштиту животне средине затвара ливницу у Барајеву

Барајевска ливница "Мост", Фото Принскрин

Почетком октобра Секретаријат је оценио да је њихов захтев за процену утицаја на животну средину неоснован. Као разлоге за ову одлуку Град између осталог наводи да локација на којој се налази постројење није у складу са Просторним планом ГО Барајево где је наведена зона намењена за изградњу стамбених објеката, као и да се не налази на дозвољеној удаљености од насеља.

Како су "Новостима" рекли у Секретаријату за заштиту животне средине, "Мост" је 17. 12. 2020. године Градској управи упутио захтев за одлучивање о потреби процене утицаја затеченог стања на животну средину, али без свих потребних података због чега је Секретаријат од фирме затражио допуну захтева.

- Након допуна, Секретаријат је утврдио да фирма којој је издата употребна дозвола за складишта од Управе ГО Барајево обавља делатност складиштења и третмана неопасног отпада, те да се третман отпада (отпадног алуминијума и челика) састоји од механичког (пресовање, сечење, брикетирање металних струготина) и термичког (топљење у гасним пећима које користе електричну енергију) третмана - наводе у овом секретаријату, за наш лист.

- Имајући у виду наведено, од Одељења за урбанизам, грађевинске и комуналне послове ГО Барајево затражена је и прибављена Информација о локацији за парцелу на којој се налази постројење.

После анализе података, надлежни су, како наводе, утврдили да се парцела на којој је смештена ова фирма налази у зони која је Просторним планом ГО Барајево намењена изградњи стамбених објеката у којој је, као компатибилна намена (делатности које не угрожавају становање и животну средину), могућа и изградња појединачних комерцијалних и привредних садржаја:

- Према могућим негативним утицајима на животну средину, предметно постројење за складиштење и третман неопасног отпада спада у категорију V. Делатности ове категорије по правилу морају бити лоциране на безбедном одстојању од стамбеног насеља тако да њихова функција не угрожава здравље и безбедност становништва и не изазива непријатност суседству.

Будући да законски основ није задовољен, Секретаријат је 4. октобра донео решење којим је захтев фирме "Мост експорт- импорт д. о. о". проглашен неоснованим.

На одлуку је утицао и допис председника ГО Барајево Слободана Адамовића, од којег је Секретаријат затражио мишљење о ливници, где је, како кажу, навео да се велики број грађана обраћа Општини са притужбама да се током ноћи осећају испарења и да се  види велика количина дима у околини постројења, те да он, као председник, сматра да функционисање предузећа које примењује такав технолошки процес - третман отпада, на датој локацији апсолутно није прихватљиво.

Без урбанистичког пројекта

АНАЛИЗОМ података, Секретаријат за заштиту животне средине утврдио је и да "Мост" није имао урбанистички пројекат којим би се размотрила могућност пренамене локације.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)