СВЕ НОВО НА КЕЈУ ОСЛОБОЂЕЊА: Почела реконструкција земунске саобраћајнице над Дунавом, завршетак радова планиран за април следеће године

С. Видачковић

22. 10. 2021. у 10:20

РЕКОНСТРУКЦИЈА Кеја ослобођења у Земуну почела је пре неколико дана и трајаће све до средине априла наредне године.

СВЕ НОВО НА КЕЈУ ОСЛОБОЂЕЊА: Почела реконструкција земунске саобраћајнице над Дунавом, завршетак радова планиран за април следеће године

Фото Новости

Планирано је да радови обухвате потез дуг 1.069 метара, од Улице Стевана Марковића до обалоутврде.

Према ранијим најавама из ГО Земун и градског Секретаријата за инвестиције, током наредних седам месеци, машине ће обновити само улицу, али не и пешачко шеталиште уз Дунав. За овај последњи пројекат тек је расписан конкурс којим Општина тражи идејно решење за изглед и продужетак шеталишта од Гардоша до Пупиновог моста.

Када је реч о санацији саобраћајнице над Дунавом, биће промењене водоводне и канализационе цеви на целом потезу, а изградиће се и колектор фекалне канализације јер на делу улице уопште није изграђена мрежа. Дуж целог коловоза поставиће се нови стубови јавне расвете, саобраћајна конструкција биће измењена, тротоари сређени, а део пута од Улице Петра Марковића до Стевана Марковића асфалтиран, а остатак до обалоутврде поплочаће се каменим коцкама. У близини зграде катастра изградиће се паркинг за четири лака доставна возила, како би се снабдела Господска улица.

- Кружни ток биће изграђен код ресторана "Бела Наполи", улица Кеј ослобођења, од раскрснице са Његошевом биће проширена на пет и по метара - кажу из ГО Земун.

- Управо на том делу биће и кружна раскрсница, како би возила могла да се окрећу. Тако ће у хитним ситуацијама и ватрогасна кола моћи да стигну до тог дела Кеја, што раније није било могуће.

Код кружног тока биће направљен и паркинг за туристичке аутобусе, а у плану је и обнова улица које излазе на Кеј ослобођења - Косовске, Београдске, Обрадовићеве, Давидовићеве и Петра Марковића, које ће добити нову калдрму, чиме ће бити враћен некадашњи изглед Земуна. Вредност овог пројекта је 360 милиона динара без ПДВ.

Такође, почела је и изградња канализационе мреже у старом језгру Земуна, чији су инвеститори Секретаријат за комуналне и стамбене послове и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Процењена вредност радова је 383 милиона динара, а пројектом је обухваћено 30 улица где ће бити изграђено 6,5 километара канализације.

Секундарну фекалну мрежу добиће становници старог језгра Земуна, све улице које воде ка Дунаву и Кеј ослобођења.

Уређење шеталишта

ЗЕМУНСКА обала, на делу од Гардоша до Пупиновог моста, у дужини од 2,7 километара биће обновљена и уређена. ГО Земун, у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, расписала је конкурс за урбанистичко - архитектонско идејно решење обалоутврде кеја код Дунава. Рок за предају радова је 7. децембар. Граница овог пројекта обухвата зону лесног одсека, приобаља и акваторије Дунава од Пупиновог моста, саобраћајнице Т6, до куле Гардош и земунског кеја, површине око 22 хектара, укупне дужине 2,7 километара и ширине 150 метара. Дуж целог приобаља планирају се пешачке и бициклистичке стазе, одмаралишта са клупама и чесмама, местима за паркирање двоточкаша...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)