КОТЛАРНИЦЕ САМО У БЛИЗИНИ БОЛНИЦА: "Електране" настављају гашење енергетски неефикасних топлотних извора

С. В.

21. 10. 2021. у 08:50

ДОСАД је угашено више од 1.300 котларница које су као погонско гориво користиле угаљ или мазут који сагоревањем емитују значајне количине штетних материја.

КОТЛАРНИЦЕ САМО У БЛИЗИНИ БОЛНИЦА: Електране настављају гашење енергетски неефикасних топлотних извора

Објекти у Булевару војводе Мишића, Фото принтскрин

Такође, ти топлотни извори су и енергетски неефикасни, а према проценама ефекат гашења котларница резултовао је смањењем емисије угљен-диоксида за око 500.000 тона годишње.

Овако, надлежни из ЈКП "Београдске електране" сумирају ефекте који су постигнути гашењем котларница широм града и најављују наставак ове акције. Како је саопштено, у току ове сезоне биће угашене и котларнице у Булевару војводе Мишића 37-39 и 39а, а корисници из овог дела града убудуће ће се грејати путем топловодне мреже система "Београдских електрана".

- Када је у питању котларница у Љутице Богдана 2, изграђен је топловод до уласка у постројење, а у плану је да овај извор буде угашен током следеће године - објашњавају у овом комуналном предузећу.

- У наредној грејној сезони, реконструисаће се котларница у Вртларској улици, која ће као енергент користити лако лож-уље. Изграђена је нова топловодна мрежа, тако да ће се део потрошача грејати енергијом из топлане "Нови Београд", а део из ове котларнице. Потпуно гашење овог извора није могуће, јер је неопходно да у току ноћи, када не ради топлана "Нови Београд", греје Земунску болницу.

Вртларска улица, Фото Архива

 

Такође, није могуће гашење котларница у Прешевској 34 и Димитрија Туцовића 161, због непосредне близине породилишта, односно Градске болнице, јер ниједна топлана у близини не производи енергију за припрему потрошне топле воде која је неопходна за рад ове две здравствене установе.

- План је да за око три године у систему даљинског грејања буде 14 топлана и 15 котларница - кажу у "Електранама".

- Преостале котларнице морају да остану у систему због одређених специфичности. У Сремчици и Барајеву котларнице су веома удаљене од топловодне инфраструктуре, оне ће и даље функционисати, али ће бити модернизоване и реконструисане, односно користиће еколошки прихватљивије енергенте.

Приоритет "Сава Ковачевић"

ЈЕДАН од највећих приоритета "Београдских електрана" тренутно је делимично гашење највеће котларнице у земунском насељу Сава Ковачевић. Уградњом нових и ефикаснијих котлова који ће као гориво користити еколошки прихватљив енергент, биће реконструисано производно постројење у овој котларници, па ће потрошачи током летњег периода бити снабдевани топлотном водом одатле. Такође, у плану је да у наредне две до три године буду угашене котларнице "Шехер" и ДЗ "Браће Јерковић".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)