ТРАЖЕ РЕШЕЊЕ ЗА ЗЕМУНСКИ КЕЈ: Расписан конкурс за идеју обнове обале од куле Гардош до Пупиновог моста

С. В.

18. 10. 2021. у 10:51

ЗЕМУНСКА обала, на делу од Гардоша до Пупиновог моста, у дужини од 2,7 километара, биће обновљена и уређена.

ТРАЖЕ РЕШЕЊЕ ЗА ЗЕМУНСКИ КЕЈ: Расписан конкурс за идеју обнове обале од куле Гардош до Пупиновог моста

Фото Ж. Кнежевић

Градска општина Земун, у сарадњи са Удружењем архитеката Србије, расписала је конкурс за урбанистичко-архитектонско идејно решење обалоувтрде кеја код Дунава. Рок за предају радова је 7. децембар.

Главни уочени проблеми на овом подручју, због којих се решење и тражи, јесу девастирање лесног одсека због утицаја Дунава, одсеченост обале од лесне заравни у сваком смислу, различити облици неформалног становања, првенствено у приобалном појасу, али и у зонама око школа. Такође, овај део Земуна има веома лошу, готово никакву комуналну инфраструктуру.

- Основни циљеви израде конкурса су очување и унапређење постојећег амбијента, подручја које карактеришу сремске куће, као и регулација улица са обавезним зеленилом и дрворедима - наводи се у конкурсној документацији. - Такође, ту је и заштита природних одлика лесног Дунава и приобалног појаса. Биће изграђен и хидротехнички објекат са потребним нивоом заштите од високих вода.

Граница овог пројекта обухвата зону лесног одсека, приобаља и акваторије Дунава од Пупиновог моста, саобраћајнице Т6, до куле Гардош и земунског кеја, површине око 22 хектара, укупне дужине 2,7 километара и ширине 150 метара. Дуж целог приобаља планирају се пешачке и бициклистичке стазе, биће изграђена и одмаралишта са клупама и чесмама, местима за паркирање двоточкаша... На погодним местима уз Дунав, биће и видиковци.

Почиње обнова улице

РЕКОНСТРУКЦИЈА улице Кеј ослобођења у Земуну почеће наредних дана, планирано је да радови обухвате потез дуг 1.069 метара, од Улице Стевана Марковића до обалоутврде.

Према ранијим најавама надлежних, предвиђено је да машине овде буду осам месеци, а наглашено је да ће бити обновљена само улица, али не и пешачко шеталиште уз Дунав.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)