ГРАЂАНИ ЋЕ СОРТИРАТИ ОТПАД У КЕСЕ: Премијерка Брнабић са челницима града и представницима "Бео чисте енергије" на новој депонији

М. СТАНОЈКОВИЋ

28. 09. 2021. у 22:51

БЕОГРАЂАНИ ускоро могу да очекују да се укључе у процес селекције отпада.

ГРАЂАНИ ЋЕ  СОРТИРАТИ  ОТПАД У КЕСЕ: Премијерка Брнабић са челницима града и представницима Бео чисте енергије на новој депонији

сарадња Премијерка Брнабић са челницима града и јапанским партнерима, Фото Танјуг

С обзиром на то да на новој депонији у Винчи забрањено одлагање мешовитог отпада, суграђани ће добијати кесе за разврставање и за то ће остваривати неке погодности. А од следеће грејне сезоне може да се очекује да десет одсто радијатора у граду греје на отпад.

Како је подсетила премијерка Ана Брнабић приликом обиласка депоније, читав овај пројекат улагања у депонију Винча садржи пет малих пројеката, од којих је сваки изузетно важан за заштиту животне средине.

- Први пројекат је затварање старе депоније и изградња нове санитарне депоније која је отворена 2. августа - рекла је премијерка.

- Други је отварање депоније за одлагање грађевинског отпада, која је отворена 18. августа. Трећа компонента је изградња електране за спаљивање комуналног отпада која ће бити завршена у новембру следеће године. То значи да ћемо од следеће грејне сезоне у Београду имати око десет одсто укупне топлотне енергије и пет одсто електричне енергије која ће долазити из отпада.

Решење За неколико година на овом простору ће бити зелена површина, Фото Танјуг

Нову депонију у Винчи су у друштву премијерке, обишли и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, градоначелник Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, градска секретарка Ивана Вилотијевић и представници "Бео чисте енергије". Како је најавио Весић, наредних година успоставиће се систем сортирања отпада који постоји у развијеним земљама Европе.

- Почиње реорганизација "Градска чистоће", а захваљујући рециклажним двориштима почеће сортирање отпада - рекао је Весић.

- Грађани ће у кесе сортирати отпад и успоставиће се читав систем награђивања за оне који сортирају. То је последица коначног решавања санитарне депоније у Винчи. Наредних година у Београду успоставићемо систем који постоји у свим земљама развијене Европе, а то значи сортирање отпада и примарну селекцију, тако да на депонију неће бити довожен сав отпад.

Изградња топлодалековода Обреновац-Београд, који ће омогућити да се смањи куповина гаса и то за једну трећину, требало би, такође, ускоро да почне.

НИЈЕДНА КАП ОТПАДНЕ ВОДЕ ВИШЕ У ДУНАВ

РАД на постројењима за прераду отпадних вода требало би да ускоро буде озваничен.

- Убудуће ниједна кап воде непрерађена више неће отићи у Дунав или у земљу већ у чистом облику у природу - рекао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)