ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ НИСУ НИЧИЈИ ПРОБЛЕМ: Узрок честих поплава у подножју многобројних зграда најчешће водотоци

Г. НОВАКОВИЋ

28. 09. 2021. у 11:41

ДА подземне воде грађанима могу да загорчају живот, знају најбоље станари из Улице Палмира Тољатија 66.

ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ НИСУ НИЧИЈИ ПРОБЛЕМ: Узрок честих поплава у подножју многобројних зграда најчешће водотоци

Фото Н. Скендерија

Неутврђени извор бујања воде плави им подруме годинама. Иако мајстори долазе да испумпавају воду, она се убрзо врати, те су њихове помоћне просторије скоро увек влажне. Осим да уложе новац у уградњу укопне јаме, друге им нема. А међу јавним предузећима, за подземне воде, испоставило се - нико није надлежан.

Наводно, чак девет подземних потока прави проблеме на општини Земун. Засада се утврдило да житељи Палмира Тољатија испаштају због једног од њих. С друге стране, и на Новом Београду постоје гласине да су дуж улице Џона Кенедија поједине грађевине подигнуте на цевима за дренажу, што такође може довести до проблема. Међутим, за наша сазнања потврде нема. Које су локације у Земуну проблематичне када је о подводним водама реч, најпре смо упитали ЈКП "Београдски водовод и канализација". Кратко и незванично, добили смо одговор да ова тема није у њиховом делокругу. Ипак, у ЈВП "Србијаводе" кажу другачије.

- На широј територији града Београда постојале су реке које су услед урбанизације зацевљене и сада представљају колекторе кишне канализације, чије управљање представља део надлежности ЈКП "Београдски водовод и канализација" - рекли су нам у овом предузећу. -

О потенцијалним штетама, насталим од "подземних потока" немамо евиденцију, јер нису у надлежности ЈВП "Србијаводе".

Станари из Палмира Тољатија сумњају да су њихове зграде можда изграђене на неприступачном терену, и да проблем са којим се сада суочавају није правовремено предвиђен. Из "Србијавода" објашњавају да режим подземних вода зависи од морфолошких, геолошких и хидрогеолошких карактеристика земљишта, хидрауличке везе са површинским токовима у близини, од количине падавина и од степена изграђености система за одводњавање.

- Приликом изградње грађевинског објекта, у оквиру израде техничке документације, потребно је прибавити документацију која се односи на инжењерско-геолошке услове грађења. На основу података истражних радова одређују се критеријуми за заштиту објеката од утицаја подземних вода. Сваки пројекат мора садржати утицај подземних вода на објекат који се гради, и обрнуто, као и утицај објекта на токове подземних вода - наводе у овом предузећу, што донекле оправдава страх житеља.

СПОРНО Вишеспратница у Палмира Тољатија, Фото Гугл мап

Подсетимо, ЈП "Градско стамбено" решиће проблем поменутих станара изградњом подземних бунара са пумпом. Будући да су цевоводне инсталације у добром стању, утврђено је да су подземне воде изазивале проблеме због којих су подруми били влажни или потопљени.

ДУНАВ, САВА, КОЛУБАРА...

БЕОГРАД је град на 19 брежуљака и због тога је нормално да има и много водотока - око 200. Поред Дунава и Саве, на овом подручју се налази још један значајан равничарски водоток - Колубара, са површином слива од око 3.600 километара. Сви остали водотоци на подручју Београда спадају у категорију бујичних - рекли су нам у ЈВП "Београдводе". - Наше предузеће бави се одбраном од поплава површинских вода и одржавањем објеката за одбрану од поплава на површинским водотоцима, тако да нисмо надлежни за појаву подземних вода у подрумима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)