ЦАРИНА КОД КВАНТАША, КАМИОНИ МИМО ЦЕНТРА: Директор ЈКП "Паркинг сервис" Андрија Чупковић о градњи новог пословног комплекса у Блоку 42

С. Б. Милошевић

26. 09. 2021. у 08:51

КАДА буду завршени радови које је започео ЈКП "Паркинг сервис" на још једној пословној згради у новом комплексу Терминал 2, Међународног царинског терминала и у њу се уселе царинарница и шпедитери, створиће се услови за измештање целокупног камионског саобраћаја из центра града.

ЦАРИНА КОД КВАНТАША, КАМИОНИ МИМО ЦЕНТРА: Директор ЈКП Паркинг сервис Андрија Чупковић о градњи новог пословног комплекса у Блоку 42

Обезбеђени и прилаз и пут до терминала

У Блоку 42, код Кванташке пијаце нићи ће "паметна зграда", површине око 5.000 квадрата, која ће имати четири спрата са 50 канцеларија, два лифта, сале за састанке и 130 паркинг-места.

Како директор ЈКП "Паркинг сервис" Андрија Чупковић каже за "Новости", ово предузеће стратешким планирањем и изградњом нових комплекса омогућава да се царињење робе, њен смештај у магацине и паркирање камиона обавља на ободу града, у склопу Међународног терминала којим ово предузеће управља.

- Од неусловног и небезбедног контејнерског насеља, Терминал "Паркинг сервиса" постао је најсавременији међународни логистички центар на Балкану. Кроз Терминал 1 годишње прође више од 150.000 камиона. Комплекс је сада проширен за четири хектара на Терминалу 2 и сада се простире на 12 хектара. Терминал 2 изграђен је на земљишту које је последњих година комплетно инфраструктурно опремљено, од изградње нових саобраћајница и свих инсталација до опремања објеката - појашњава Чупковић.

Овде се осим царинске испоставе налазе и јавно царинско и комерцијално складиште, као и пословни простор за 130 шпедитерских кућа, њихових закупаца. Годишње се овде оцарини роба вредности три милијарде евра. Кроз терминал дневно прође и по 500 камиона, са 300.000 обрађених царинских декларација. Многи су овај посао обављали у центру града, у Луци Београд, те су тешки камиони блокирали престоничке улице.

- Препознали смо потребе града да се овај проблем реши. Изградњом нове царинарнице и повећањем капацитета паркинга за камионе, они више неће имати потребу да улазе у центар града, већ ће се преселити на нову локацију у непосредној близини ауто-пута. То значи далеко мање загађење у центру, јер ће сви ти камиони сада имати нове, најсавременије капацитете за све услуге које су им потребне - открива Чупковић.

Андрија Чупковић, директор "Паркинг сервиса"

Нова зграда испоставе Управе Царине имаће поред канцеларија и шалтер салу за рад са странкама, мењачницу, пошту. За паркирање камиона, који су у поступку царињења робе, планира се још 68 паркинг-места.

У плану је и изградња магацина за смештај робе у царинском поступку, хладњаче са складиштем и гаража за виљушкаре. Објекти ће имати најновије системе вентилације, противпожарне системе, осветљење, пуњаче за електровозила, видео-надзор, најсавременију аутоматику за улаз и излаз из комплекса.

ВЕЋ ЗАВРШЕНО

У НОВОМ пословном комплексу у Блоку 42 завршени су радови и на изградњи три објекта. Један је за службу за пренос и одржавање возила "Паркинг сервиса", које ће морати да се иселе из постојећих објеката у Пионирском граду. Направљен је и паркинг за 263 теретна и путничка возила и радионица за одржавање и прање возила. Објекти су комплетно завршени, а преостало је опремање нових зграда намештајем и додатном опремом.

Нови царински терминал

БРИГА ЗА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

ЗАНИМЉИВО је и то да ће се електрична енергија у новоизграђеним објектима добијати путем соларних панела, који ће бити постављени следеће године. Панели ће бити инсталирани на надстрешнице изнад путничког паркинга, на кровове четири објекта и изнад теретног паркинга. У циљу смањења загађења, планирана је изградња нове котларнице на гас за грејање свих објеката.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)