ВРАЧАРЦИМА ДРАГОЦЕНА СТАРА ЗДАЊА: Испред Тополске 19 скуп заинтересованих за амбијенталне целине

Ш. Маровић

25. 09. 2021. у 22:35

СТАНОВНИЦИ Врачара окупили су се данас у 14 сати испред предратне виле у Тополској улици 19, како би изразили револт због надоградње овог вредног здања.

ВРАЧАРЦИМА ДРАГОЦЕНА СТАРА ЗДАЊА: Испред Тополске 19 скуп заинтересованих за амбијенталне целине

Грађани Врачара не желе промене

Како је поручено, неће се одступити од тога да сваки део који је под заштитом Завода буде сачуван, а да се од надлежних служби очекује да поступају по закону. На протестном скупу окупило се око стотинак грађана Тополске и суседних улица, као и представници три врачарска друштва за заштиту амбијенталних целина. Како је подсетио Марко Наумовић из Удружења "Тополска", инспекција је пре два дана затворила градилиште и од тада радника није било.

- Инспекција ће поднети кривичну пријаву против инвеститора, иако је њихова реакција закаснила - каже Наумовић. Скуп је протекао мирно, није било инцидената, а све је трајало око сат времена. Такође, органи реда у цивилу били су присутни.

- Добили смо чврсто обећање од градских власти да ће, уколико до понедељка инвеститор то не уради, Град срушити нелегалне квадрате - истиче председник друштва за улепшавање Врачара Александар Арсенијевић. - Надамо се да ће остати доследни до краја, то очекујемо. Ми ћемо наставити да пратимо ситуацију, а на свако евентуално одступање одмах ћемо адекватно реаговати. Власник објекта у Тополској 19 прве радове на адаптацији простора започео је у априлу ове године, али су брзо обустављени пошто се обрушио део ограде. Како је тада речено, инвеститор није обавестио Завод о почетку радова, па тако није ни постојао сталан надзор. Уређење је тада обустављено, да би било настављено уз строгу контролу надлежних у Заводу.

САРАДЊА СА ГРАДОМ

КАО удружења успели смо да покренемо са Градом и Заводом акције како би се сачувале значајне културно-историјске целине на Врачару, а желимо да таква сарадња потраје и у наредном периоду - рекао је Марко Наумовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)