ЗИДАО СПРАТ УЗ ДОЗВОЛУ ЗА ОБНОВУ КРОВА: Иако део заштићене целине Крунски венац стара вила у Тополској 19 још једна жртва инвеститора

Ш. Маровић

21. 09. 2021. у 09:45

У ТОПОЛСКОЈ улици 19 власник једноспратне куће покушава да надзида објекат који је под капом Завода за заштиту споменика културе! Уместо адаптације крова, за коју је добио потребну дозволу општине, на градилишту се надзиру зидови који указују да је надоградња још једног спрата у току, због чега је градилиште затворила градска грађевинска инспекција.

ЗИДАО СПРАТ УЗ ДОЗВОЛУ ЗА ОБНОВУ КРОВА: Иако део заштићене целине Крунски венац стара вила у Тополској 19 још једна жртва инвеститора

ДОКАЗ Зидање спрата снимљено из зграде прекопута, Фото И. Маринковић

Репортери "Новости" јуче су се уверили да на градилишту тренутно нема радника, пошто је инспекција забранила радове. Том приликом је констатовано да је решењем Општине Врачар одобрена адаптација стамбеног објекта, као и да су осим тих радова изведени и они на реконструкцији без прибављеног одобрења. На основу утврђеног, инвеститор је добио налог да радове на реконструкцији обустави и објекат доведе у првобитно стање.

Једноспратна вила која је саграђена у академском стилу 1927. године према пројекту грађевинског инжењера Александра Ацовића део је културно-историјске целине Крунски венац. Како су "Новости" писале половином априла, када су почели радови на адаптацији овог здања, стуб на којем је био део ограде се урушио, а извођач радова М. Б. је за наш лист тврдио да се то десило због старости.

- Степениште нисмо дирали - рекао је он у априлу.

- Добили смо дозволу од Општине Врачар за адаптацију и то ћемо сутра до 10 сати доставити инспекцији. Кућа је стара 100 година, неодржавана је. Плафон је већ био пао. Ми ћемо је за власника рестаурирати и адаптирати, фасада ће остати иста.

Тада је истакнуто и да инвеститор није обавестио Завод о почетку извођења радова, као и да није обезбедио конзерваторски надзор. Радови су тада обустављени, да би поново били настављени уз контролу надлежних у Заводу.

- Радови су од априла трајали све време, али пре 15 дана почели су да надзиђују део куће - истиче за "Новости" Марко Наумовић из "Друштва за уређење и улепшавање Крунског венца" и житељ овог дела престонице.

- Инспекција их је упозорила на шта су се они оглушили, па је уследило затварање градилишта.Овај миран резиденцијални крај настоји да очува своју специфичност, чиме ова накарадна градња неће допринети.

ЛЕПОТИЦА Оронула зграда пленила пажњу пролазника, Фото И. Маринковић

Случај Тополске 19 није једини који је у последњих неколико месеци подигао велику прашину у јавности. Тако је одјекнула вест да се објекат у Улици Николаја Краснова 4 руши, пошто му је у децембру прошле године истекла претходна заштита. Здање је саграђено давне 1931. године, а уместо њега нићи ће модерна вишеспратница. Такође, градска инспекција је у току године затворила велики број нелегалних градилишта у престоници, последње прошле недеље у Грочанској улици 32 на Врачару.

САСТАНАК УДРУЖЕЊА

КАКО би се спречило даље урушавање амбијенталних целина и предратних вила на Врачару, данас у 12 сати биће одржана комференција за медије. Испред Тополске 19 окупиће се представници Друштва за улепшавање Врачара, Удружења Тополска и Друштва за уређење и улепшавање Крунског венца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)