НАЈБОЉЕ СОРТЕ ИЗ ПОДРУМА МАНАСТИРА: Фестивал вина одржан у порти храма светог пророка Илије на Звездари

С. В.

19. 09. 2021. у 08:17

У ПОРТИ Храма Светог пророка Илије у звездарском насељу Миријево јуче је одржан Фестивал вина који је окупио велики број људи.

НАЈБОЉЕ СОРТЕ ИЗ ПОДРУМА МАНАСТИРА: Фестивал вина одржан у порти храма светог пророка Илије на Звездари

БЛАГОСЛОВ Поздраве поглавара СПЦ пренео је његов викарни епископ Јустин, Фото З. Јовановић

На штандовима, посетиоци су имали прилику да дегустирају и купе производе најбољих сорти манастирских винарија, али и сиреве, мелеме, мед, тамјан из Студенице, Хиландара, Грачанице, Дечана, Тврдоша...

Овај фестивал отворен је песмом "Ово је Србија", коју је извео мешовити хор, после чега су деца читала "Оченаш". Иако је било најављено да ће манифестацију посетити и патријарх Порфирије, обавезе су га у томе спречиле, а благослов и поздраве поглавара СПЦ пренео је његов викарни епископ Јустин. Такође, манифестацији је присуствовао и умировљени владика канадски Георгије.

- Ово саборовање посвећено је вину, које и те како има везе са црквом, хришћанством и нашом правословном вером - рекао је владика Јустин окупљеном народу.

- Још су стари Латини рекли "у вину је истина" и заиста, то издржава суштину наше вере, јер управо у вину које се освећује на светој литургији присутан је сам Христ, сам Бог који је пут, истина и живот. Сваки наш сусрет на литургији и око цркве треба да нас на то подсећа, да се упознамо са истином која ће нас ослободити.

Фото З. Јовановић

 

Они који су желели да пробају вино, на улазу међу штандове добијали су чашу, а заузврат су остављали добровољне прилоге који су намењени за обнову објеката у порти миријевског храма.

ДРУЖЕЊЕ ДО УВЕЧЕ

ЛЕПА атмосфера и дружење на Фестивалу вина у Миријеву настављени су све до вечерњих сати. Посетиоци су уживали у богатом музичком програму, звуцима гитаре, традиционалној музици и појању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)