ЈЕДИНО МЕСТО ЗА НОЋНУ ЗУБОБОЉУ: Клиника за Максилофацијалну хирургију дежура 24 сата и радно време није мењала ни због короне

Б. Борисављевић

19. 09. 2021. у 07:40

КАД зуб заболи у глуво доба ноћи и мора да се извади, Клиника за максилофацијалну хирургију Стоматолошког факултета у Београду је једина здравствена установа у скоро двомилионском граду где се то може учинити.

ЈЕДИНО МЕСТО ЗА НОЋНУ ЗУБОБОЉУ: Клиника за Максилофацијалну хирургију дежура 24 сата и радно време није мењала ни због короне

Фото М. Анђела

Ова здравствена установа дежура 24 сата, а своје радно време није мењала ни током пандемије короне. После затварања добро познате стоматолошке поликлинике "Мажестик" пре пет година, у овој здравственој установи и даље дежура ноћна служба, али је "задужена" само да пружи прву помоћ.

Чланом 41. Закона о здравственом осигурању, од 2016. године, екстракција зуба није предвиђена као хитна услуга, која се пружа осигураним лицима на терет средстава обавезног здравственог осигурања. Не постоји могућност ни да пацијент плати ову услугу, јер се не може фактурисати?!

- Клиника за максилофацијалну хирургију дежура 24 сата и у последње време су колеге затрпане пацијентима са зубобољом - каже проф. др Алекса Марковић, декан Стоматолошког факултета. - Посао максилофацијалног хирурга је много шири него вађење зуба. Екипе дежурају због много озбиљнијих ствари, долазе пацијенти са тешким повредама, крварењима. Велики проблем је што су укинуте службе "Мажестик" и "Ивана Милутиновића", јер су то биле установе потребне Београду.

Професор Марковић истиче да је специјализација из максилофацијалне хирургије најтежа и траје пет година, за разлику од осталих где се специјалиста постаје после три године.

Проф. др Алекса Марковић, Фото М. Анђела

 

Изузимање стоматологије из пакета основних здравствених услуга лоше је утицало на здравље зуба. Одлазак у приватну ординацију за многе је велики издатак, па се чека последњи тренутак за одлазак зубару.

- Веома је лоша ситуација са здрављем зуба наших грађана - истиче професор Марковић. -

Дешава се да нам дође пацијент и нема да плати ни снимак зуба, који кошта 200-300 динара. О томе се мора водити рачуна. Не кажем да треба државну стоматологију вратити, као што је некад било, јер не може ни држава све то да финансира. Али, неки вид државне стоматологије мора да постоји. Због немогућности да плате услугу, уместо да поправљају зубе, грађани дођу да их ваде.

Ординација на Стоматолошком факултету, Фото М. Анђела

УГРОЖЕНЕ КАТЕГОРИЈЕ

У ЗГРАДИ у којој се налазила Поликлиника "Мажестик" на Обилићевом венцу, тренутно је смештена и целокупна стоматолошка служба Д3 "Стари град", која пружа услуге пацијентима за које плаћа Фонд.

Стављањем катанца на најстарију стоматолошку поликлинику "Мажестик" од 1. јануара 2016. године, највећи број пацијената Д3 "Стари град" мора да лечи зубе код приватника. Право на стоматолошку заштиту у овој установи имају само деца, труднице, социјално угрожене категорије и старији од 65 година, чије се лечење зуба плаћа из касе Фонда. Сви остали могу да рачунају на прву помоћ, и то само ноћу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)