''ЛАЗАР 3'' И ''МИЛОШ'' НА УШЋУ: Поводом Дана српског јединства, Министарство одбране организује изложбу

С. В.

14. 09. 2021. у 09:45

ПОВОДОМ Дана српског јединства, слободе и националне заставе, који се обележава сутра, Министарство одбране и Војска Србије од 8 часова организоваће приказ наоружања и војне опреме на Ушћу.

ЛАЗАР 3  И МИЛОШ  НА УШЋУ: Поводом Дана српског јединства, Министарство одбране организује изложбу

СМОТРА Велика пажња посетилаца, Фото Министарство одбране

Посетиоци ће моћи да виде више од 130 борбених и неборбених система, те бројно наоружање и војну опрему.

Према речима пуковника Славка Ракића из Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, биће приказана борбена и теренска возила, артиљеријска оруђа и системи, школски авиони, беспилотне летелице, хеликоптери, системи ПВО, средства и опрема специјалних јединица и бројна друга средства наоружања и војне опреме која се употребљавају у Војсци Србије, од којих је 80 одсто из домаће одбрамбене индустрије.

- Имаћемо прилике да видимо више од 30 средстава наоружања "у колони" која су у завршној фази испитивања пре предаје Војсци Србије и ту ће бити борбена оклопна возила "лазар 3" и "милош" као и самоходне топ-хаубице "норе", модернизовани "огњеви" и "пасарси" - истиче пуковник Ракић.

- Осим ових средстава, више од 15 привредних друштава изложиће свој репрезентативни део програма.

АТРАКТИВНО Војне летелице, Фото Министарство одбране

На посебном штанду, Војнотехнички институт приказаће начин пројектовања ваздухоплова, гусеничних и точкашких возила, експериментална испитивања у ваздушном тунелу, а биће изложени и тренажер за обуку посада тенка, антидрон систем и оптоелектронске уређаја.

- Наши грађани биће у прилици да обиђу и штанд Војне академије где ће моћи да се информишу о студијским програмима и наставним програмом средњих војних школа, а заинтересовани ће у ваздушној стрељани моћи да се опробају у гађању савременим такмичарским ваздушним пушкама - каже пуковник Ракић.

ВОЈНИ РОК

УПРАВА за обавезе одбране презентоваће све информације о добровољном служењу војног рока, док ће Војни музеј припремити изложбу о историјату Војске Србије са посебним акцентом на време пробоја Солунског фронта. Програм траје цео дан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)