ТОНУ ЗБОГ РУПЕ ПОРЕД ЗГРАДЕ: Станаре у Улици Марка Тодоровића 7 забрињавају пукотине у становима

А. З. КЛИСУРИЋ

02. 08. 2021. у 08:51

СТАНАРИ зграде у Улици Марка Тодоровића 7, већ три године стрепе за своје домове. Зграда у којој живе тоне због рупе која је ископана за темељ стамбеног објекта, који никада није изграђен, а налази се тик поред њих.

ТОНУ ЗБОГ РУПЕ ПОРЕД ЗГРАДЕ: Станаре у Улици Марка Тодоровића 7 забрињавају пукотине у становима

Фото М. Анђела

Под и зид почели су да се одвајају у стану у приземљу, а како време одмиче страхују и станари виших спратова. Иако станари и управник ове стамбене заједнице тврде да су се обраћали ГО Звездара, у овој општини кажу да нису добили пријаву.

Зграда у Улици Марка Тодоровића изграђена је пре 13 година, поред ње пре четири године ископана је рупа, а након годину дана станари су приметили прве промене у својим становима. Како су испричали, за "Новости", рупа је била удаљена неколико метара, али се сваке године земљиште одрања и све је ближе њиховој вишеспратници.

Станујем на страни зграде која је близу рупе, али сам на последњем спрату - говори један од станара. - Још нисам приметио пукотине, али знам да су се комшиници у приземљу одвојили под и зид неких шест центиметара. Страхујемо да ако се овде нешто не уради и ако прође још једна зима или буде јачих киша, и нама на вишим спратовима ће попуцати зидови.

Према речима професионалног управника Срђана Наранчића, са спољашње стране зграде налазе се и инсталације за гас, па их брине шта ће се десити ако се оштете ове цеви.

- Станари су се обраћали надлежнима, али су добијали одговор да немају управника, онда су ангажовали мене и опет ништа нисмо решили - прича, за "Новости", Наранчић. - С обзиром на то да нико неће да се позабави овим проблемом, на последњем састанку договорили смо се да у наредном периоду покренемо кривичну пријаву против власника парцеле.

Из ГО Звездара рекли су, за наш лист, да нико није пријавио ово градилиште и да се нису жалили станари ове, али ни околних улица.

- Грађевински радови на парцели, што се односи на чишћење и ископ, у делатности су Градске грађевинске инспекције, а они обављају и инспекцијски надзор - кажу у овој београдској општини. - Није познато ко је власник парцеле и да ли има дозволу за радове, а то је надлежност Градске грађевинске инспекције.

ИЗЛИВА СЕ И КАНАЛИЗАЦИЈА

ОСИМ што тоне зграда, почела је да се излива и канализација из шахте, која се налази поред зграде. Како нам је испричао управник Срђан Наранчић, ово је још једна од "нуспојава" одрањања терена.

- И то изливање је повезано са ширењем рупе, што више долази до слегања терена на парцели поред, ствара се и контрапад и изливају се фекалије - каже Наранчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)