КОРОНА "ОТЕРАЛА" И УЛИЧНЕ УМЕТНИКЕ: Град после три године расписао конкурс за забављаче на отвореном

Ј. ДИНЧИЋ

26. 07. 2021. у 11:50

УЛИЧНИ свирачи, уметници и забављачи саставни су део престонице али пре свега Кнез Михаилове улице.

КОРОНА  ОТЕРАЛА  И УЛИЧНЕ  УМЕТНИКЕ: Град после три године расписао конкурс за забављаче на отвореном

Фото М. Анђела

Међутим, многи који тренутно музицирају дуж најпознатијег градске штрафте немају дозволу за рад. Последњи конкурс био је пре три године, а нови је расписан недавно. Међутим, због малог броја пријављених продужен је до петка, а за своје "парче асфалта" на списку је тренуто мање од 100 пријављених кандидата.

На смањен број пријављених свакако је утицала и тренутна епидемиолошка ситуација, због које прошле године готово да није било туриста, који уличним свирачима, сликарима, и разним другим уметницима доносе највише зараде. Ове године ситуације је нешто боља, али све је мање уметника који се одлучују на поштен рад. Такође, многи који тренутно забављају посетиоце престонице нису желели да причају о условима конкурса.

- Тренутно је овде направљен прави џумбус јер три године није било конкурса и свако ко је хтео изашао је на улицу да музицира, надам се да ће се након завршеног конкурса и подељених дозвола ситуација променити - објашњава за "Новости" Александар Филиповић Алфи, дипломирани историчар уметности, који дуже од деценије слика и ствара у центру града.

- Ова улица нуди фантастичне уметничке могућности које би требало употребити, управо је то циљ конкурса, да се овај корзо да у руке правим уметницима.

Наш саговорник истиче да ако је расписан конкурс за уличне сликаре, треба разликовати оне који стварно стварају на улици од оних који само продају своја дела. Такође, нада се и да ће након завршеног конкурса освојити довољан број поена како би и даље остао у Кнез Михаиловој улици.

АУДИЦИЈА Комисија ће оцењивати музичаре, Фото П. Милошевић

Према правилима конкурса, право на извођење програма у најпопуларнијем градском корзоу имају кандидати са просеком од најмање 8,5 бодова, у Скадарској улици кандидати са најмање осам бодова, на централним градским трговима кандидати са најмање седам бодова. У пролазима ће моћи да наступају кандидати који буду освојили најмање шест бодова, на трговима, у парковима и на зеленим површинама кандидати са најмање пет бодова, а на Савском и Дунавским кеју кандидати који имају најмање 4,1 бод.

Такође, након завршеног конкурса, старе дозволе за уличне забављаче престају да важе, али и накнадне пријаве неће бити могуће. Са свим пријављенима ће благовремено бити контактирано и биће позвани на јавни час, односно аудицију.

Фото М. Анђела

ЗАБЕЛЕЖЕНЕ 362 ПРИЈАВЕ ТОКОМ 2020.

ЗБОГ нелегалног музицирања на плочницима престонице припадници комуналне милиције су током прошле године, излазили на терен 362 пута. Током контрола милиционари су написали 15 прекршајних налога, којима су изречене новчане казне у фиксном износу од 10.000 динара, четири наређења и пет упозорења да се музичари помере са јавне површине. Највише контроле било је у Кнез Михаиловој улици, на Теразијама, у подземним пролазима и Земунском кеју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)