ЧУКАРИЦА ИМА "ГУЛАШИЈАДУ": На Ади Циганлији одржано гастрономско такмичење, са екипама из целе Србије (ФОТО)

С. Видачковић

11. 07. 2021. у 10:53

МИРИС гулаша ширио се јуче Адом Циганлијом, где је јуче организована друга чукаричка "Гулашијада - гљиварска трпеза".

ЧУКАРИЦА ИМА  ГУЛАШИЈАДУ: На Ади Циганлији одржано гастрономско такмичење, са екипама из целе Србије (ФОТО)

Фото З. Јовановић

Учествовале су екипе из готово свих делова Србије - Сремске Митровице, Бање Ковиљаче, Ваљева, Петровца на Млави, Власотинца, који су у котлићима кували гулаш са неколико врста печурака и меса.

Ни високе температуре нису сметале гљиварима да поред ватре и котлића, уз музику, добру атмосферу и укусну храну лепо проведу јучерашњи дан на Ади. Како нам је рекла Лидија Зекић из Власотинца, гулаш мора да се кува са љубаљу, без обзира на то што на ватри мора да се крчка више од четири сата. Она је јуче била главни мајстор у својој екипи која је дошла са југа Србије.

- Правимо гљиварски гулаш, који је прошле године био победнички на Копаонику - прича Лидија.

- Тајне састојке не бих откривала, али у гулашу имамо неколико врста гљива - вргањ, лисичару, златачу, црну трубу... Наравно, ништа не може без сланинице, свињског и јунећег меса и много лука. На Ади је мало вруће, али то је ништа у поређењу са температурама код нас на југу земље. Важно је да данас сви уживамо. Једино што мало миришемо на дим и лук, али то је најмање важно.

Тим из Сремске Митровице на тезги је, сем јела из котлића, понудио разне ђаконије од гљива - тинктуре, зачинске печурке у праху, у теглама... За ловачки паприкаш са дивљачи и пет врста печурака био је задужен Драган, који је професионални естрадни уметник, али већ 20 година има диплому мајстора гастрономије.

- Отказао сам суботњи наступ како бих био на Ади данас са својим пријатељима из гљиварског друштва - каже нам Драган.

- У котлићу се крчкало месо срне, дивље и домаће свиње, јунетина... А од печурака, које иначе скупљамо на Фрушкој гори, ставили смо буковачу, јаблановачу, шампињоне, вргање и лисичару.

Весела је била и мушка екипа из Ваљева, од које смо сазнали да "деца када пробају њихов гулаш, неће више да пију млеко".

НА АДИ 250 ВРСТА ГЉИВА

МАЛО људи зна да на Ади Циганлији има више од 450 врста биљака и 250 врста гљива.

Одлуком Града Београда, Ада је од 2013. године заштићено станиште под називом "Гљиве Аде Циганлије", јер је ово једино познато станиште печурке сребрна звездача, у целој Србији. Ова гљива је веома угрожена и као таква је строго заштићена врста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

ЗЕЛЕНСКИ САЗВАО ЧИТАВ ГЕНЕРАЛШТАБ: Издао хитно наређење, тек сада следи хаос на фронту у Украјини

УКРАЈИНСКИ председник Владимир Зеленски хитно је сазвао састанак са високо позиционираним званичницима Генералштаба и војске због ситуације на фронту, наводи британски експерт Александар Меркурис на свом блогу на Јутјубу.

04. 05. 2024. у 20:06

Коментари (0)

УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар (ФОТО)