РУШЕ СПРАТ, А РАДНИКА НЕМА: Репортери "Новости" на нелегалном градилишту у Сазоновој број 21

Ш. МАРОВИЋ

10. 07. 2021. у 06:47

РУШЕЊЕ нелегално сазиданог спрата у Сазоновој улици 21 на Врачару почело је пре два дана, очекује се да буде завршено током лета, а овај посао на себе је преузео инвеститор.

РУШЕ СПРАТ, А РАДНИКА НЕМА: Репортери Новости на нелегалном градилишту у Сазоновој број 21

Вишеспратница на Врачару / Фото Д. Миловановић

Међутим, репортери "Новости", који су у петак обишли градилиште на Врачару, раднике нису затекли. Прилаз вишеспратници је био затворен, а нема ни табле која показује информације о инвеститору, спратности и року завршетка радова. Објекат тренутно поседује приземље и четири спрата, од којих ће последњи морати да буде уклоњен.

Како су "Новости" раније писале, грађевинска инспекција обишла је Сазонову 28. новембра прошле и 2. јануара ове године, када је градилиште затворено, јер је инвеститор дозидао квадрате мимо дозволе. Инспекцијска трака је брзо скинута, радови настављени, па је забрана поново стављена 4. фебруара, када је нвеститор и ухапшен.

За објекат у изградњи градитељ поседује грађевинску дозволу за једнострано узидан стамбено-пословни објекат. Омогућено је да зграда поседује приземље и три етаже, што није испоштовано. Иначе, у Сазоновој улици није дозвољена изградња зграда већих од три спрата.

Како је у петак истакао заменик градоначелника Горан Весић,инвеститор у Сазоновој је добио грађевинску дозволу, али је, како каже Весић, смислио да изгради још спрат-два више и заради додатно.

- А, ми имамо 95 одсто захтева за легализацију станова до сто квадрата од "обичних" људи - аргументује Весић и наводи да нелегална градња више неће бити толерисана. - У спрези са разним државним службеницима су разни квазиинвеститори, односно полукриминалци који граде бесправно и уништавају наш град - каже он. - Тиме наносе велику штету тако што дођу у неку улицу, купе плац, направе бесправну зграду и затим се нелегално прикључе на канализацију и водовод, односно униште све оно што куће у околини имају. Ти људичекају када ће бити нова легализација, како би завршили свој посао.

У КОМШИЛУКУ ЈОШ НЕЛЕГАЛНИХ

ОБИЛАЗЕЋИ градилиште на Врачару, репортери "Новости" затекли су још једну сличну грађевину на броју 25, где су груби радови завршени пре неколико година. Фасада је комплетно завршена, али столарија није урађена. На грађевинској табли стоји да је почетак радова био 10. септембар 2013. године, а рок за завршетак 31. 12. 2014. године.

Објекат никада није усељен, нити је добио потребне папире за легализацију. Улаз у зграду је ограђен, а до данас није примила станаре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)