МЕДУЗЕ И СОМОВИ ОД 100 КИЛОГРАМА: Ово је подводни свет на Ади Циганлији (ВИДЕО)

Novosti online

06. 07. 2021. у 18:30

ГОТОВО да нема Београђанина који се барем једном није окупао на Ади Циганлији, али је знатно мањи број оних који су у Савском језеру ронили и изблиза посматрали живи свет који га настањује.

МЕДУЗЕ И СОМОВИ ОД 100 КИЛОГРАМА: Ово је подводни свет на Ади Циганлији (ВИДЕО)

Фото: Н. Скендерија

Није тајна да у њему постоји разноврстан живи свет са сомовима од преко 100 килограма, воденим медузама, па чак и калифорнијском корњачом. Ипак, за њу се, како се претпоставља, овде дошла вероватно из неког кућног акваријума. Остале животиње овде заиста и живе.

- Она лако преживљава, јер једноставно то је бара, а корњача је барска. Дакле, није јој хладно, нити постоји било шта што би могло да је угрози. Неке животиње слабије подносе хладноћу, а неке боље. Ако се у језеру нађе неколико корњача које су боље прилагођене условима, ето вам популације – тврди Александар Хегедиш.

- Од домаћих врста су ту шаран, штука, смуђ, буцов, деверике и многе друге, док су порибљавањем унети амури, толстолобици, бабушке, цверглани, од којих имамо више штете него користи. На пример, америчка сунчица и амерички патуљасти сом су две крајње непожељне врсте јер истискују аутохтоне рибе и успостављају доминацију. Ништа мање непожељна није ни бабушка, али њу риболовци често пецају због исхране, те јој се не замера превише - додаје Хегедиш.

Ниједна од ових риба није опасна по људе, иако у језеру има сомова од 100 килограма.

- Сомови у језеру су знак да је вода добра и квалитетна, јер да није не би могли толико да порасту, али они неће напасти људе. Може само да вас убоде неки цверглан, зато што има бодље које нису баш пријатне и имају мало отрова, али неће вас боцнути ако га не дирате. Дан-два можете осећати бол на месту убода и то је све. Само велики толстолобици могу бити мало опаснији јер се они умртве и ако им приђете близу, уплаше се и мало вас ћушну, ударе. Њих преко дана нема, те ноћу треба припазити - поручио је Хегедиш.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)