"МАКИШ" СТИЖЕ СВЕ ДО ГРОЦКЕ: Стабилно снабдевање водом биће следеће године

Ј. Д.

02. 07. 2021. у 10:34

СТАНОВНИЦИ насеља Гроцка и Врчин градску воду добиће на пролеће следеће године. Након деценија чекања и обећавања јуче су коначно почели радови који обезбеђују везу са регионалним водоводом Макиш - Младеновац.

МАКИШ СТИЖЕ СВЕ ДО ГРОЦКЕ: Стабилно снабдевање водом биће следеће године

Фото Беоинфо

У току су припреме, односно обележавање терена, постављање ограда и уклањање растиња како би се почело са постављањем цевовода.

Укупна вредност радова, које ће изводити конзорцијум домаћих компанија на челу са компанијом МПП "Јединство АД" Севојно, је 1,14 милијарди динара.

- Радници ће почети да постављају цевовод до краја следеће недеље, чим припремни радови буду завршени - рекао је Горан Весић, заменик градоначелника. - Рок за завршетак свих радова је девет месеци, што значи да ће грађани Гроцке и Врчина имати стабилно водоснабдевање градском водом из фабрике воде "Макиш" до пролећа следеће године.

Градиће се цевовод који ће се са регионалног водовода Макиш-Младеновац гранати ка Врчину и Гроцкој. Везни цевовод за Гроцку је дугачак око 15 километара, а за Врчин око три километра. Дуж трасе цевовода биће изграђено шест резервоара и три црпне станице. Овим пројектом биће обухваћен и водовод за насеље Бегаљица, дужине око осам километара, са два резервоара.

Такође, за две недеље биће објављен тендер за изградњу дела регионалног водовода Макиш - Младеновац, у оквиру сектора 6, којим ће бити обухваћени и одвојци за Умчаре и Пударце, дужине 18 километара са три резервоара, две црпне станице и једном прекидном комором. Планирано је да овај цевовод прође кроз насеље Дражањ до прекидне коморе у Камендолу. Рок за извођење биће 18 месеци, а завршетак радова и пуштање у функцију очекује се у пролеће 2023. године.

Осим Гроцке, проблем водоснабдевања решаваће се и у Сопоту и Младеновцу, где се завршава резервоар Рајаковац. Све три општине биће прикључене на градски водовод, што ће омогућити стабилно и квалитетније водоснабдевање.

РАДИ СЕ И У РИТОПЕКУ

УГОВОР за изградњу водоводне мреже у Ритопеку потписан је у априлу а радови су увелико у току. Прва фаза биће завршена до новембра, када ће мештани Старог Ритопека и дела Новог Ритопека бити прикључени на градски водовод. Тренутно се у нижим деловима Ритопека ради водоводна мрежа дужине око 7,2 километра, што подразумева и изградњу резервоара, црпне станице и прекидне коморе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)