КАЗНЕ ДО 50.000 АКО ВАС КОМУНАЛЦИ УХВАТЕ: Детаљан списак прекршаја који се папрено наплаћују!

Novosti online

30. 06. 2021. у 23:12

БРОЈ грађана у околини Београда који "расипа" велике количине воде је повећан због летњих врућина. Највише трпе комшије, који због тога имају слаб притисак воде.

КАЗНЕ ДО 50.000 АКО ВАС КОМУНАЛЦИ УХВАТЕ: Детаљан списак прекршаја који се папрено наплаћују!

Фото: Зоран Јовановић

Заливање башта, пуњење базена и прање дворишта само су неки од начина ненаменског трошња воде које на терену откивају екипе ЈКП "Београдског водовода и канализације" и Комуналне милиције.

У Београду је ових дана због летњих врућина ненаменска потрошња воде повећана 30 одсто, показују подаци. У општинама Брајево, Гроцка и Обреновац, потрошња је два до три пута већа од уообичајене.

На терену је ових дана било 30 екипа и кажњена су 23 корисника због ненаменског трошења воде. Осим новчаних казни које се крећу од 10.000 до 50.000 динара, постоји могућност да се уведу блок тарифе, које би спречиле расипање енормних количина воде, речено је из кабинета градоначелника Београда.

Фото: З. Г.

 

Неколико саксија је у реду, али да комшије не остану без воде

Како кажу из ЈКП "Београдски водовод" пијаћа вода намењена је за потребе домаћинства и хигијенске потребе, док се све друго, као што је заливање башта и пуњење базена, убраја у ненаменско трошење.

- Није забрањено да неко залије неколико саксија, али постоје грађани који заливају своје воћњаке и користе максимлане капацитете, након чега њихове комшије имају слаб притисак.. Највећа потрошња до сада забележена је у општини Барајево, где су се заливали воћњаци и баште. Контрола се наставља и наредних дана, поготово на територији ове општине, у насељима Рипањ, Велика Моштаница...

 

Казне ако се "ухвате на делу"

"Водовод" не утврђује прекомерну потрошњу у домаћинствима тако што обрачунава потрошене литре, већ тако што инспектори комуналне милиције и радници Водовода проверавају ситуацију на терен.

- Контрола обилази рубна подручја града и када виде да је башта заливена, да се на лицу места користе хидранти, следи контрола и провера да ли је то вода из водовода. Најпре се изриче опомена и, ако се прекршај понови, следе новчане казне. Онај ко ненаменски троши воду, односно користи је у пољопривредне или сличне сврхе биће санкционисан новчаном казном од 10.000 уколико је реч о физичком и 50.000 динара ако се ради о правном лицу - кажу из Водовода.

ФОТО: Со Рековац

Не може се заливати бетон

Водовод може да опомиње, док је само комунална милиција овлашћена да новчано кажњава оне који крше ове прописе.

- Не постоји други начин да потрошња буде регуларна. Иако се вода свакако плаћа, превелика ненаменска потрошња може да доведе до проблема са снабдевањем и због тога је забрањена. Сви који се озбиљно баве пољопривредом имају своје системе наводњавања, бунаре и не желе да плаћају високе рачуне за воду. Ипак, има и оних који не поштују правила. Дешава се да људи хладе бетонске површине, што свакако није рационално трошење", кажу из Водовода.

 

Фабрика за прераду воде Макиш три

Овим поводом, заменик градоначелника Београда Горан Весић да је водосистем у Београду стабилан, да су сви резервоари очувани и да нигде нису потпуно испажњени.

- И даље су екстремно високе температуре и права су елементарна непогода. Град се прилагођава да функционише као и у свакој елементарној непогоди. Ми смо се за ово припремили јер су високе температуре биле најављене. Хаварије се дешавају на другим системима и јасно је да су ти системи врло критични - рекао је Весић. - Производимо 6.600 литара воде у секунди, што је много више од пројектованог капацитета који је око 6.000 литара, навео је Весић и додао да се производи око десет процената више него што је пројектована фабрика Макиш.

- Када завршимо реконструкцију језера следеће године имаћемо нових 1.000 литара и убрзано улазимо у пројектовање фабрике за прераду пијаће воде Макиш три, која би требало да донесе нових 5.000 литара у секунди, чиме бисмо Београд обезбедили водом у наредних двадесет до тридесет година -истакао је Весић.

Фото: И. Митић

 

Блок тарифе се ускоро уводе?

Како је рекао, осим кажњавања морамо да нађемо решење за то да не могу да се заливају баште и да се троше енормне количине воде, те се размишља о увођењу блок тарифа.

- Мислим да смо шпиц прошли, успели смо да сачувамо стабилност нашег система и већина грађана у сваком тренутку има воду. Било је неколико инцидентних ситуација, био је проблем са младеновачким водоводом, решавамо те ситуације на терену. Молим грађане за стрпљење и када будемо урадили Макиш три и наставили са ширењем водоводне мреже већина грађана Београда више неће имати овакве проблеме, али ћемо наћи решење као што је и у многим европским земљама да се зна колико се троши воде по човеку, колика је уобичајена потрошња, а за заливање и друге ствари плаћаће се вода скупље - закључио је Весић.

 

Шта је све забрањено?

Вода из система градских водовода мора користити наменски за припрему хране, одржавање личне хигијене и домаћинства, док је строго забрањено ненаменско расипање воде за заливање пољопривредних и зелених површина, расхлађивање плочника, пуњење базена и бунара, прање аутомобила и слично.

Фото: Водовод

Према одлуци о пречишћавању и дистрибуцији воде, забрањено је и следеће:

1. Самовољно постављање водоводног прикључка од стране неовлашћеног лица, или без одговарајуће техничке документације.

2. Повезивање кућних водоводних инсталација објекта прикљученог на градски водовод са водоводним инсталацијама и уређајима који добијају воду из индивидуалних изворишта.

3. Уграђивање одводне цеви на водоводном прикључку испред водомера.

4. Прикључивање кућне водоводне инсталације објекта на градски водовод преко кућних водоводних инсталација суседног или другог објекта, као и омогућавање таквог прикључка.

5. Користити воду из градског водовода за пољопривредне сврхе, односно заливање поврћа, воћа и др.

6. На било који начин оштећивати инсталације и објекте градског водовода.

7. Директно повезивање кућних водоводних инсталација са градском водоводном мрежом без водоводног прикључка.

8. Повезивање кућних водоводних инсталација са градском водоводном мрежом без мерног инструмента у водоводном прикључку.

9. Окретање водомера у смеру супротном смеру одређеном у техничким условима које је дало Комунално предузеће.

10. Оштећење и скидање пломбе на водоводном прикључку.

11. Неовлашћено коришћење воде из градског водовода.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)