КРАЈ РАДОВА НА ВОЖДОВЦУ ДАЛЕКО: Први рок пробијен, други - 15. август тешко достижан

Ш. Маровић

01. 07. 2021. у 09:21

ПАКЛЕНЕ температуре који су ових дана оковали престоницу нису зауставиле свакодневне радове на уређењу Црнотравске и Улице Саве Машковића на Вождовцу.

КРАЈ РАДОВА НА ВОЖДОВЦУ ДАЛЕКО: Први рок пробијен, други - 15. август тешко достижан

Фото Н. Скендерија

Тренутно се на тим деоницама ради припрема за асфалтирање, и изградњу ивичњака и тротоара, али ће зацртани рокови за њихов завршетак ипак бити пробијени.

Репортери "Новости" посетили су јуче ово градилиште и затекли велики број неимара како по високој температури изводе планиране радове, а дуж трасе било је активно и мноштво грађевинских машина и механизације. На коловоз дуж десне и леве траке Булевара ослобођења раније је постављен асфалт, а асфалтиран је и део пута где се налази модеран кружни ток.

- Тренутно радимо ивичњаке, после којих следи уређење тротоара - за наш лист причају неимари које смо затекли. - У делу који Црнотравску спаја са улицом Бахтијара Вагабзадеа поставља се и други слој асфалтне подлоге, тако да би и завршни ових дана требало да буде готов. Ради се и јавна расвета, а тај посао ће бити окончан у наредних недељу дана.

Фото Н. Скендерија

Припреме за полагање инсталација у Црнотравској улици

Нове коцке које ће красити тротоаре дуж Црнотравске улице допремљене су на градилиште, а већ се назире и изглед будућег булевара на Вождовцу. Иако је према пројекту ова улица требало да буде завршена почетком јула, возачи ће морати да сачекају крај августа. Уколико и то време буде довољно за обиман посао који предстоји.

- Испод саобраћајнице је потребно положити мањи део водоводних и канализационих цеви и завршити радове на контактној мрежи и електроинсталацијама, али и гасоводу - истичу из Дирекције за грађевинско земљиште. - Нова инфраструктура обухвата постављање 1.050 метара водоводних цеви различитих пречника, 1.326 метара кишне, фекалне и опште канализационе мреже, око 2.000 метара каблова за напајање јавног осветљења.

Ни путари у Улици Саве Машковића не беже од високих температура, али интензитет радова и присуство радника на терену не улива наду да ће посао бити завршен до 15. августа. Извођачу радова, фирми "Рас инжењеринг" из Београда, за комплетан посао дато је 437 милиона динара, али и рок од шест месеци, који је већ пробијен. Тренутно се на том делу завршавају подземне инсталације, туцаник је нанет на већини трасе, па је ускоро могуће очекивати и нов асфалт.

Фото Н. Скендерија

Радови на Бањици

Дужина саобраћајница, односно улица Црнотравске и Саве Машковића јесте 850 метара, а извођење радова почело је у децембру 2020. године. Уговорени посао обухвата и замену целокупне подземне инфраструктуре, укључујући канализацију, водовод и електроводове, док ће у Црнотравској улици неимари реконструисати тролејбуску контактну мрежу. Планирано је и постављање оптичке мреже и инсталација за видео-надзор и управљање саобраћајем, заједно са новим системом адаптивне сигнализације.

После проширења, Црнотравска улица, која је задавала велике муке грађанима овог дела престонице постаће модеран булевар са по две траке у оба смера, разделним острвом које ће имати зеленило и пешачким стазама. Тиме ће се коначно решити велики проблем житеља насеља Степа Степановић, пошто ће после уређења знатно брже долазити до својих домова.

НА РЕДУ БОРСКА И ПЕРЕ ВЕЛИМИРОВИЋА

КАКО би цео прстен у наредном периоду био заокружен, у плану је и реконструкција Борске и Улице Пере Велимировића. Када све буде готово, грађани ће моћи да стигну булеварима са четири траке од Улице Саве Машковића, преко Црнотравске, Борске, Пере Велимировића и Булевара патријарха Павла до Моста на Ади.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика