КОМАРЦИ КИДИШУ: Инсекти у ројевима јуришају на пролазнике, подизање авиона се не разматра

Г. Новаковић

22. 06. 2021. у 08:47

БЕЗ обзира на то што надлежне екипе ЈКП "Градска чистоћа" свакодневно раде на сузбијању одраслих форми комараца, ових крвопија, чини се суграђанима, има све више!

КОМАРЦИ КИДИШУ: Инсекти у ројевима јуришају на пролазнике, подизање авиона се не разматра

Фото Приватна архива

Међутим, бројке кажу да још није остварен максимум јединки у клопкама да би се подигли авиони. У међувремену, акција сузбијања се наставља према плану са земље, осим у случају да се погоршају временске прилике.

Како кажу у "Чистоћи", свакодневно се прати бројност комараца. По узору на просек за ово доба године у последњих пет сезона, у клопкама у приобаљу, највише је забележено 1.600 јединки дневно. Да би била активирана авијација, потребно је да њихов број буде 2.500.

- За сада радимо на сузбијању са земље, а ако мониторинг покаже да број достиже потребни максимум, размотрићемо подизање авиона - кажу у "Градској чистоћи".

У данима када дува јак ветар или пада киша, сузбијање се одлаже. Према тренутном плану, третман одраслих форми крвопија заказан је и за данас од 20 часова, и трајаће до поноћи.

Ипак, суграђанима се чини да препарати који се користе за сузбијање, нису делотворни. Чак и у центру престонице, напасти не бирају кога ће и колико пута убости.

Фото: Танјуг/ЈКП Чистоћа /Ненад Цакић

- Исто ми је да ли увече прошетам поред реке или дођем у центар града. Пликови се одмах након убода појављују и видљиви су неколико дана, а свраб је несносан! Раскрварила сам се на неколико места, не знам како да се заштитим. Комарци боду кроз одећу, а не помажу чак ни средства против њих - каже суграђанка Петра Н.

Иначе, према наводима Завода за биоциде, засада није констатовано присуство вируса Западног Нила код кућних комараца.

- С озиром на то да ће температура знатно порасти наредних дана, а заражени инсекти се обично појављује током јула, могуће је очекивати појаву вируса - кажу у Заводу. - Тренутно су активни речни и шумски комарци, чија прва генерација у овом период достиже максималну бројност.

Како кажу у овој установи, одрасли комарци су активни и преко дана на сеновитим местима у шумама, парковима, уз обале река. Они се развијају на неприступачном терену, а имају и ареал лета и до 15 километара, те је за њихово сузбијање потребно применити термални третман и третман из ваздуха.

Фото: Танјуг/ЈКП Чистоћа /Ненад Цакић

АПЕЛ

ИЗ Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП "Градска чистоћа" апелују на грађане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад. Такође, молба пчеларима је да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција.

У БОРБУ И ЧАМЦИМА

ОД среде, како смо сазнали, план је да се у борбу против ових инсеката крене и чамцима у приобаљу. Препарат који се користи за сузбијање комараца регистровало је Министарство за заштиту животне средине и уписало у Привремену листу биоцидних производа. Безбедан је по здравље људи и животиња.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)