"БЕЛИ МЕДВЕД" ЈОШ ЧЕКА ОБНОВУ: За реконструкцију најстарије куће у граду нема пројекта

С. В.

20. 06. 2021. у 13:15

ОБНОВА најстарије престоничке куће, кафане "Бели медвед", која се налази у Улици Василија Василијевића у Земуну, још је на чекању.

БЕЛИ МЕДВЕД ЈОШ ЧЕКА ОБНОВУ: За реконструкцију најстарије куће у граду нема пројекта

Фото П. Милошевић

Како су за наш лист рекли из Завода за заштиту споменика културе Града Београда, пројекат реконструкције још увек није израђен. Тек када се среди неопходна документација, тражиће се финансијер који ће извести радове на основу пројекта.

Ова једноспратница, која представља најстарију сачувану кућу на простору старог језгра Земуна, данас је у веома лошем стању. Према подацима из Завода, једина је опстала из турског периода, пре 1717. године. Грађена је од опеке на нагнутом терену, а имала је двоструку намену - на спрату су били станови, а у приземљу које гледа на улицу налазили су се локали. Временом, зграда је претрпела више преправки, тако да је ранија основа издужена доградњом у новом материјалу. На крову је некада била шиндра, а данас равни цреп.

- У призмени део објекта, који је осим фасада, предмет израде пројекта, стручњаци Завода могли су да приступе тек недавно - кажу у овој установи. - На основу визуелног прегледа може се рећи да је објекат претрпео одређене измене, али ће се детаљним прегледом све утврдити.

Према Плану детаљне регулације, предвиђена ревитализација "Белог медведа", враћањем аутентичне намене и презентације кафане у оквиру туристичке понуде Земуна с нагласком на значај најстарије куће у Београду. Овај објекат налази се у културно-историјској целини Старо језгро Земуна, те је проглашена за културно добро од великог значаја за Србију. Ипак, и поред важности која јој је додељена, реконструкцију кафане "Бели медвед" диктираће бирократија, односно дугоочекивана израда пројекта.

Под зградом је ископан лагум са два крака дужине 10 и 14 метара и озидан опеком. Власници кафане некада су користили лагум као вински подрум, јер је унутрашња температура погодовала очувању вина. Хроничари престонице бележе да се лед са Дунава доносио зими у лагуме, који је посипан сламом да се што дуже одржи и не истопи, као замена за данашњи фрижидер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)