НЕ ГРАДИТЕ НА СТАРОМ КЛИЗИШТУ! Житељи Улице Стјепана Филиповића против подизања вишеспратница код железничке станице Прокоп

С. Б. Милошевић

18. 06. 2021. у 08:51

СТАНОВНИЦИ шест вишеспратница у Улици Стјепана Филиповића окупиће се у петак по подне испред парцеле где је планом детаљне регулације планирана градња вишеспратница, на парцели поред Прокопа, како би се договорили о даљим корацима реаговања.

НЕ ГРАДИТЕ НА СТАРОМ КЛИЗИШТУ! Житељи Улице Стјепана Филиповића против подизања вишеспратница код железничке станице Прокоп

Део поред саобраћајнице непогодан за становање

Они не желе да се овде саграде нове зграде. Хоће да ову површину претворе у зелену оазу, да сачувају паркинг места, а највише их брине чињеница што би градња на тој парцели могла да угрози њихове зграде које су на клизишту.

Одлука о изради плана детаљне регулације подручја између Улице Стјепана Филиповића и Прокопа донета је у марту, на захтев компаније "Релвеј сити Београд" која гради станичну зграду Београд центра, а рани увид оглашен је 10. маја. Суграђани су одмах дали примедбе, сугестије и мишљења, а јавна расправа тек се очекује.

Према речима станарке Весне Ђ. Дриди, дипломираног грађевинског инжењера, приложени геомеханички елаборат не само да није анализирао могућност изградње, већ не постоји никаква студија терена која би узела у обзир постојеће објекте који се налазе на клизишту, карактеристике терена. Каже да нису разматране нити показане клизне равни са анализом да ли је уопште могућа изградња санираног клизишта, већ је све прабачено на следећу фазу припреме плана.

- Сваки ископ и додатно оптерећење би изазвали катастрофалне последице на животе људи и постојећих објеката. Одговарајућа студија није урађена те је без икаквих инжењерских доказа и чињеница написано да је терен условно погодан за изградњу. Постојећи објекти нису ни разматрани, као да не постоје - наводи Дриди.

Како каже наша саговорница, око 1.500 станара из шест вишеспратница има проблем са нестабилним тереном и без изградње. Пукотине се јављају на зградама, у становима.

- Са грађевинске тачке гледишта терен је екстремно неповољан и није повољан за изградњу те даљу разраду плана треба стопирати и потражити другу локацију за предложену инвестицију.

Њихов захтев је да се парцела на којој је планирана изградња уреди као зелена површина, са дрвећем као стабилизацијом клизишта, дечијим игралиштем. Она би, тврде, представљала тампон зону заштите насеља од буке и загађења насталих близином железничке станице и саобраћајница.

САНАЦИЈА СЕДАМДЕСЕТИХ

ПОЧЕТКОМ седамдесетих година прошлог века, приликом ископа за потребе проширења платоа нове железничке станице, активирало се клизиште на локацији насеља у Улици Стјепана Филиповића, изграђеног од 1961. до 1963. Том приликом су се, дуж комплетног платоа, који је овим документом предвиђен за градњу, отвориле пукотине дубине од 15 до 20 метара, широке до пет метара. Клизиште је санирано уз помоћ зида од армираног бетона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)