ПОСКУПЉУЈЕ ИНФОСТАН? Градски одборници сутра одлучују хоће ли на рачуну да се нађе још један трошак

Novosti online

08. 06. 2021. у 18:59

БЕОГРАЂАНИ би ускоро могли да добију нову ставку на својим рачунима за "Инфостан", уколико буде усвојен предлог одлуке о допунама одлуке о начину плаћања комуналних услуга на територији града Београда, која се тиче збрињавања кабастог отпада.

ПОСКУПЉУЈЕ ИНФОСТАН? Градски одборници сутра одлучују хоће ли на рачуну да се нађе још један трошак

Фото М. Лабудовић

Наиме, на сутрашњој седници ће се пред одборницима наћи наведени предлог одлуке, и уколико он буде изгласан, рачун за Инфостан биће "богатији" за још једну ставку.

- Посебно се исказала потреба за издвајање на јединственим уплатницама накнада за изношење кабастог комуналног отпада и посебно одвојених фракција из комуналног отпада које се по свом саставу не могу одлагати у опрему за сакупљање комуналног отпада. Ово из разлога што се наведене врсте отпада (отпад од електронских производа, клима уређаја, истрошених батерија, отпадних уља, боја, лакова, гума и сл.) према законској регулативи, не могу више одлагати неконтролисано, као ни у опрему за сакупљање комуналног отпада из домаћинстава. За сакупљање, транспорт, третман и одлагање наведене врсте отпада неопходно је да се искаже месечни износз накнаде ове врсте услуга." - наводи се у образложењу предлога одлуке.

Шта ћемо још плаћати уз рачун Инфостана?

Као предлог решења променио би се начин плаћања комуналних услуга, односно додала би се услуга збрињавања кабастог отпада, која би се за домаћинства обрачунавала по квадратном метру стамбеног простора, што значи да би се месечно плаћало посебно:

- за услуге сакупљања и транспорта комуналног отпада,

- услуге третмана и одлагања комуналног отпада,

- и услуге третмана кабастог отпада.

Такође, наводи се да је прописан и изузетак од наведеног предлога за подручја града Београда где се отпад одлаже у индивидуалне канте, тако што је предвиђено да се цена услуга за домаћинства обрачунава по запремини индивидуалних канти и броју пражњења у току месеца.

Одлука која је тренутно на снази

Подсетимо, да је одлуком о одржавању чистоће предвиђено да се сваке прве суботе у месецу обавља организовано сакупљање кабастог смећа. Тог дана Београђани треба да оставе поред контејнера неупотребљиве кабасте ствари, стари намештај, апарате за домаћинство и слично, а екипе ЈКП "Градска чистоћа" га бесплатно односе.

Ово је одлука која је и даље на снази, а хоће ли је посланици изменити, сазнаћемо сутра након седнице Скупштине града Београда.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВИ КИНЕСКИ  ШОПИНГ-МОЛ У БЛОКУ 72: Представљен изглед будућег тржног центра