ПОВРЕЂЕНИ КРИТИЧНО, ЛОКАЛИ ВЕћ ПРОРАДИЛИ: Дан после велике експлозије плинске боце у Чика Љубиној улици, живот се враћа у нормалу

М. СТАНОЈКОВИЋ

02. 06. 2021. у 06:47

ШОК, лом и мирис паљевине и јуче су били присутни у Чика Љубиној улици после експлозије бутан боце у локалу брзе хране.

ПОВРЕЂЕНИ  КРИТИЧНО,  ЛОКАЛИ ВЕћ  ПРОРАДИЛИ: Дан после велике експлозије плинске боце у Чика Љубиној улици, живот се враћа у нормалу

Фото М. Анђела

Двоје повређених у понедељак преподне и даље су веома тешком стању. За суграђанку Миру Кривокућу (63) која је задобила тешке опекотине друштвеним мрежама се шири апел да јој је неопходна крв.

Полицијска трака постављена је код врата локала брзе хране. Од силине детонације инвентар је потпуно уништен. Суседни локали који су, такође, оштећени, на којима су стакла на излогу разбијена, јуче су радили, а запослени очевици и даље у неверици препричавају ток несреће.

- Експлозија се догодила око 8.50, а било нас је четворо запослених и једна клијенткиња - присећа се, за "Новости", Борислав Брујић, власник мењачнице.

- Били смо збуњени, изашли смо из објекта, била је страшна експлозија. Угледали смо троје, четворо људи који леже на бетону и који су запомагали. Госпођу Миру која је најтеже повређена извлачили смо 20 минута. И менаџер из локала прекопута је повређен јер је притрчао да јој помогне. Једна рука му је поломљена, на другој му је искочило раме, степен опекотина је сигурно око 20 процената. Надамо се да ће се сви опоравити.

СЕРВИС ИНСТАЛАЦИЈА НА ДВЕ ГОДИНЕ

КАКО је раније за "Новости" суграђанима дао савет сервисер плинских боца из Новопазарске улице Драган Р, који је до скоро био једини који поправља ове уређаје, велики сервис мора да се ради барем на две године

- Црева нису чишћења годинама, па долази до загушења, јер има много нечистоће - објашњава мајстор Драган.

- Осим тога, може да се догоди да се приликом пуњења не зашрафи добро боца, па онда то може да направи проблем. Свакако, грађани не би требало да сами поправљају већ да то ради стручна особа.

Како објашњава Брујић, током целе ноћи сређивали су причињену штету:

- А ми смо морали скоро до јутра да сређујемо како бисмо отворили локал.

АКЦИЈА Велики број ватрогасаца интервенисао је у понедељак, Фото М. Анђела

Из Града су најавили да је у току измена прописа како би се ресторанима у стамбеним заједницама забранила, између осталог, оваква врста плинских инсталација. Најављена је и појачана контрола инсталација на територији града, поготово у стамбеним зградама.

- Грађани треба да знају да су привредни субјекти дужни да једном у години раде контролу гасних инсталација, али путем овлашћених фирми - рекао је заменик градоначелника Горан Весић.

ОТВОРЕНИ ПЛАМЕН

У ЈЕДНОЈ престоничкој фирми која ради доставу плинских боца до домаћинстава наводе да је неопходно да суграђани с времена на време провере црево и регулатор и замене га новим. Док исправност боце не треба никако да проверавају на отвореном пламену, што многи раде.

- Нажалост, неки од њих то не раде, већ те послове обављају нестручни људи. Упутио сам Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, да се наложи ванредни надзор свих гасних субјеката који користе гасне уређаје на територији града у стамбеним зградама. Тако ће се утврдити ко се од њих понаша у складу са законом како не бисмо више долазили у ситуације да људи страдају.

Како је раније најављено, ускоро треба да ступе нови прописи који ће регулисати мирисе који муче станаре којима су у приземљу зграде комшије локали брзе хране. Биће забрањен ћумур, роштиљ и овакве врсте плинских инсталација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)