ШУТ ВИШЕ НЕ ОДВОЗЕ У РЕВУ: Заустављени камиони ЈКП "Градска чистоћа" са грађевинским отпадом

А. ВОЈИНОВИЋ / М. СТАНОЈКОВИЋ

02. 06. 2021. у 07:52

ЗАМЕНИК градоначелника Горан Весић наложио је јуче ЈКП "Градска чистоћа" да прекину довожење отпада камионима на привремену депонију, где је планирана изградња постројења за прераду грађевинског отпада.

ШУТ ВИШЕ НЕ ОДВОЗЕ У РЕВУ: Заустављени камиони ЈКП Градска чистоћа са грађевинским отпадом

Фото Танјуг

Протеклих дана еколошких удружења и грађани протетсвовали су на Реви, упозоравакићи да се уништава зелена оаза на обали Дунава.

Како је истакао Весић, на Реви је било предвиђено да се гради постројење за прераду грађевинског отпада.

- Не да се одлаже грађевински отпад, већ да се прерађује како би се добијао материјал од кога се граде путеви - рекао је Весић.

- Београд годишње има око милион тона грађевинског отпада, а пре око само осам година било око 200.000 тона, што говори о томе колико се у гради. Наше постројење за прераду овог отпада у Винчи које се сада гради, моћи ће да преради око 200.000 тона годишње. Веома је важно да се што пре обезбеди нова постројења јер је то у складу са свим стандардима. У супротном, имаћемо загушен Београд дивљим депонијама.

ОГОЉЕНО  Део Реве кроз који су пролазили камиони, Фото Танјуг

Наредних дана, заменик градоначелника позваће на разговор људе који су се окупљали у Реви како би чуо њихове предлоге.

- Хоћу да ми предложе где по њиховом мишљењу треба да се одлаже грађевински отпад, јер он ипак, негде мора да се прерађује - рекао је Весић.

- У сваком случају ћемо поставити рампу и више неће моћи да долазе камиони. Београд ће веома брзо морати да пронађе решење за ново постројење.

СТАНИШТЕ 130 ВРСТА ПТИЦА

ПРЕМА речима еколога из Лиге за орнитолошку акцију Србије, ово подручје је станиште око 130 различитих врста птица, од чега 100 строго заштићених. Иако дробилица још није направљена, гомила возила свакодневно већ истоварује велике количине шута и земље на овој локацији.

- У бари Рева налазе се гнезда два пара орлова белорепана, који је строго заштићена птица - рекао је за "Новости" Влада Симић, еколог из Лиге за орнитолошку акцију.

- Недавно ми је млади орао слетео на тридесетак метера удаљености, а чак сам ту видео и видру, која се тешко виђа.

Чланови различитих еколошких удружења већ више од две недеље протестују на Бара Реви и спречавајући камионе да истоварују шут. Њима су се за заштиту ове зелен оазе придружиле и јавне личности, попут глумица Светлане Цеце Бојковић и Весне Чипчић.

Како су "Новости" раније писале, брујање камиона са шутом и прашина која се дигла у бари Рева у Крњачи узбунила је житеље леве обале Дунава, али и станиште разноликог биљног и животињског света, посебно гнезда орла белорепана. Насипање терена почело је у априлу, а свакодневно велике количине шута довожени су камионима и изручени између зеленила.

Из ЈКП "Градска чистоћа" тада нам је речено да су за ове радове добили привремену дозволу у јануару, којом се одобрава инвеститору Граду Београду за потребе предузећа изградња приступне саобраћајнице, платоа и сепарација агрегата. Осим Реве, према плану предузећа градиће се постројење за грађевински отпад и у Умци и у Сурчину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)