КЛАСИЧАН УЏБЕНИК НЕМА ЗАМЕНУ: Град ђацима од 1. до 4. разреда дели таблет рачунаре од 1. септембра, међутим, школе већ поручиле књиге

Б. Борисављевић

01. 06. 2021. у 08:51

ОСНОВНЕ школе нису добиле званичан допис Министарства просвете, науке и технолошког развоја, нити Скупштине града о подели бесплатних дигиталних уџбеника и таблета за ученике нижих разреда, од 1. до 4.

КЛАСИЧАН УЏБЕНИК НЕМА ЗАМЕНУ: Град ђацима од 1. до 4. разреда дели таблет рачунаре од 1. септембра, међутим, школе већ поручиле књиге

Град ће купити око 68.000 таблета / Фото Н. Фифић

У осмолеткама, увелико траје процедура набавке школских књига. Просветари и родитељи су сложни у оцени да су деци, поготово млађим основцима, поред електронских, неопходни и штампани уџбеници.

Школе су биле у обавези да, најкасније 60 дана од дана објављивања листе одобрених уџбеника, надлежном министарству доставе списак изабраних књига. Ове године, бира се нови наставни материјал за четврти и осми разред, који раде по реформисаном наставном плану, док за остале остају исти комплети као лане. Очекују да ће до краја школске године добити неке додатне информације о подели бесплатних дигиталних кодова за коришћење уџбеника.

- Све похвале за најављену акцију Града, али никакав званичан допис нисмо добили - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић" у Миријеву. - Иако треба ићи ка модернизацији наставе, ништа не може заменити учење из штампане књиге, нити предавања које наставник држи у учионици и у непосредном је контакту са учеником. Дигитална књига може да послужи као додатак за учење и да олакша ђацима визуелном презентацијом лекције, што није могуће у класичном уџбенику.

Уз поједине књиге, у зависности од издавача, ђаци већ добијају и код за коришћење књига у електронском облику. Већи део родитеља је и даље скептичан, када су у питању дигитални уџбеници. Без обзира на поклон Града, они ће деци купити и штампане комплете.

- Очекујемо да ћемо ускоро добити неке додатне информације о подели бесплатних уџбеника, односно кодова за њихову употребу - наводи Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла", највеће осмолетке у Србији. - Послали смо списак одабраних књига, чекамо одговор надлежних. Родитељи су за то да ђаци и даље користе штампане књиге и већина ће и купити деци.

И директор ОШ "Горња варош" у Земуну Илија Мировић каже да није добио никакве информације о подели бесплатних уџбеника и истиче да су и у овој школи, родитељи става да ђаци треба да уче и из класичних школских књига.

- Моје дете на јесен креће у трећи разред и свакако ћу купити комплет штампаних књига - каже Драгана Илић, мајка. - Лепо се што Град хоће да помогне, али мислим да су класични уџбеници непревазиђени. Није ми јасно како ће деца радити, а учитељи прегледати домаће задатке које раде у електронским књигама. Посебно су штампане књиге потребне првацима, који тек уче слова и бројеве, треба да вежбају и опуштају руку пишући.

ЦЕНЕ ИЗУЗЕТНО ВИСОКЕ

Комплети уџбеника за основну школу су папрено скупи и огроман издатак за родитеље. Поготову, ако породица има двоје или више деце школараца.

Према ценовнику у једној основној школи уџбеници за први разред коштају - 7.800 за други - 9.390, трећи - 8.100, четврти - 8.470, пети - 14.340, шести - 14.800, седми - 17.000, колико је цена и за осми разред.

ОПРЕМА И ЗА НАСТАВНИКЕ

Град ће купити 67.592 таблета, а сваки ће имати картицу уз бесплатни вај-фај, па ће свако дете имати бесплатни интернет код куће, најавио је недавно Горан Весић, заменик градоначелника.

- Таблети ће бити подељени путем школа, родитељи ће их задуживати, а ми ћемо средином јуна расписати конкурс за куповину дигиталних уџбеника - рекао је Весић. - Свако дете ће добити дигиталну верзију уџбеника. Купујемо такође 6.949 лаптопова за наставнике који раде са том децом и сваки од њих ће добити лаптоп како би могао да одржава наставу користећи дигиталне уџбенике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)