ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ БИЋЕ И ЧИСТ И ЧУВАН: Затворена спорна постројења која су загађивала водотокове отпадним водама

А. В. В.

27. 05. 2021. у 07:41

ПОСЛЕ неколико инспекцијских контрола надлежни су утврдили да су главни "кривци" за испуштање загађујућих материја у Чукарички рукавац поједина индустријска постројења.

ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ  БИЋЕ И ЧИСТ И ЧУВАН: Затворена спорна постројења која су загађивала водотокове отпадним водама

Фото М. Анђела

Затварањем ових објеката решен је проблем изливања недозвољених материја дуж овог потеза, а сви за које буду прибављени докази биће кажњени, нагласио је јуче заменик градоначелника Београда Горан Весић. Он је, такође, истакао да је трајно решење у виду уређења реке Топчидерке, у коју се изливају фекалане воде.

Према Весићевим речима, очигледно је да је једно од 12 евидентираних постројења кршило закон и угрожавало животну средину испуштање недозвољених материја у кишни колектор.

- Када смо радили узорковање, налазили смо недозвољене материје. Топчидерска река је, нажалост, претворена у отворени фекални колектор и она није једина. Тај проблем решава се изградњом канализације и постројења за прераду отпадних вода. У овом случају, међутим, проблем није био у фекалијама већ у материјама индустријског порекла - навео је Весић.

КОВНИЦА ИМА СВЕ ПРЕЧИСТАЧЕ

ВЕСИЋ је поновио да једино Завод за израду новчаница и кованог новца има све пречистаче по највишим стандардима Европске уније, док остале фабрике то немају. Он је, такође, подсетио да је план Града да се Стара шећерана претвори у простор намењен култури, ИТ индустрији и забави.

Он је најавио да је у плану да сва индустријска постројења која се налазе уз реку Топчидерку буду склоњена јер им, како каже, није место у граду.

- Завршен је План генералне регулације Топчидерке са свим притокама, тако да је трајно решење за Чукарички рукавац управо уређење ове реке. Спречиће се плављење и биће постављене заштитне преграде како се више не би користила за фекалну канализацију. Када се због будуће нове марине буде чистио Чукарички рукавац, решиће се и проблем таложења материја јер је пилон Моста на Ади додатно успорио излазак воде. Проблеми ће се решавати један по један - рекао је Весић.

А како је договорено са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић, у наредном периоду биће организоване и викенд патроле, пошто је примећено да је квалитет воде лошији током викенда, што, како тврди, указује на то да поједине фабрике које су смештене уз Саву испуштају отпадне материје рачунајући да тада нема инспекцијске контроле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)