STANOVA PET PUTA VIŠE: Predstavljen detaljni plan uređenja za deo između Severnog Bulevara i Volgine ulice na opštini Zvezdara

S. B. MILOŠEVIĆ

28. 04. 2021. u 06:47

PLAN detaljne regulacije za područje između Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, Ulice Dragoslava Srejovića, Zvezdarske šume i Ulice Ljubice Luković nalazi se na javnom uvidu.

СТАНОВА ПЕТ ПУТА ВИШЕ: Представљен детаљни план уређења за део између Северног Булевара и Волгине улице на општини Звездара

Foto Arhiva

Plan obuhvata deo površine oko 35,89 hektara, a predviđeno je da površine javne i ostalih namena umesto dosadašnjih 76.616 zauzimaju 358.524 kvadrata. Broj stanova će sa 319 biće povećan na 1.532, ali novih parking-mesta biće samo 83.

U površinama javne namene planiraju se saobraćajne i zelene površine i sportsko-rekreativni komleks, zatim predškolska ustanova i depadans, kao i ustanove socijalne zaštite i kulture. Zadržavaju se kompleksi i objekti Vojnomedicinskog centra Karaburma i Studentskog doma "Patris Lumumba", kao i infrastrukturni kompleksi javnih komunalnih preduzeća "Beograd put" i "Beogradski vodovod i kanalizacija".

NADOGRAĐUJU I STUDENTSKI DOM

PREMA planu, za potrebe mališana gradiće se vrtić sa maksimalnim kapacitetom za 270 korisnika i jedan depandans za 80 korisnika. Ujedno, u planu je da se kapaciteti studentskog doma "Patris Lumumba" povećaju, tako što će biti nadzidane mansarde na tri paviljona.

Na ostatku građevinskog zemljišta predviđaju se površine za stanovanje, komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre. Planirani sportsko-rekreativni kompleksi namenjeni su za rekreativne aktivnosti stanovništva, treninge i takmičenja sportista i sportskih ekipa na lokalnom nivou, kao i za izvođenje nastave fizičkog obrazovanja dece i omladine.

Foto: Printskrin

Novim rešenjem, neizgrađeni deo bloka biće transformisan. Planira se šetalište sa trgovima i vidikovcima od Volgine do Ulice Dragoslava Srejovića duž kompleksa "Beograd puta". Predloženo je da na mestu drugog pomoćnog terena FK Mladi proleter bude trg sa vidikovcem.

PARKING-MESTA

U okviru celina otvorenog bloka biće 83 parking-mesta za potrebe parkiranja stanovnika i posetilaca. Parkinzi su planirani u okviru ulica Ledinačke, Nove 1 i Nove 8. Kao i na otvorenoj parking površini uz Ulicu Nova 1.

Neformalno nastalo stanovanje i komercijalni kompleksi u unutrašnjosti bloka biće transformisani u mešovite gradske centre za komercijalnu namenu. Visina objekata planirana je tako da ne ugrozi prirodne vidikovce prema Dunavu i Gardošu.

Kada je ulična mreža u pitanju, prostor je sa zapadne strane oivičen Unutrašnjim magistralnim prstenom, odnosno Severnim bulevarom, dok je sa severne strane ulica Dragoslava Srejovića (prvog reda),a sa južne strane Ljubice Luković (drugog reda).

Osim postojeće Ledinačke ulice, u planu je gradnja novih saobraćajnica.

Transformacija postojećeg porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje planirana je u Ulici Ljubice Luković. Deo bloka između postojećeg otvorenog bloka, sportskog terena i planirane promenade - trga, delom izgrađen neformalnim privredno komercijalnim i stambenim objektima, a delom neizgrađen, planira se za izgradnju nove stambeno-poslovne zone spratnosti do šest spratova sa potkrovljem.

Javni uvid traje do 28. maja, a svi zainteresovani mogu da podnesu primedbe do tog datuma.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)