LEPOTA STARIH KUĆA POD ZAŠTITOM: Smiljanićeva ulica na Vračaru nedavno je proglašena prostorno kulturno-istorijskom celinom

M. Stanojković

18. 04. 2021. u 08:51

SMILjANIĆEVA ulica, koju krasi graditeljsko nasleđe akademske i secesijske koncepcije, ubuduće će biti pod budnim okom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

ЛЕПОТА СТАРИХ КУЋА ПОД  ЗАШТИТОМ: Смиљанићева улица на Врачару недавно је проглашена просторно културно-историјском целином

Uprkos parkiranim automobilima, fasade mame pogled / Foto P. Milošević

Ovaj kutak u samom srcu Vračara, koji je, delom, još sačuvao stari duh prestonice proglašen je prostorno kulturno-istorijskom celinom. Ipak, ambijentalni sklad ruži jedna oronula vila, koja truli i propada godinama na uglu Krunske i Smiljanićeve ulice. Iz grada uveravaju da ovakav nemar vlasnika zdanja od Makenzijeve do Krunske ovim biti zaustavljen.

Prostorno kulturno-istorijska celina "Smiljanićeva ulica", prema obrazloženju nadležnog Zavoda, predstavlja gradski prostor formiran krajem 19. i početkom 20. veka, skladan ambijent kakvih je malo sačuvanih do danas.

- Specifičan ulični potez koji čine prizemne kuće autentičnog izgleda, građene u istom vremenskom periodu i istih tipskih odlika, neraskidivi je deo arhitektonsko-urbanističkog razvoja šireg područja istočnog Vračara - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - Vizija dvojice stranaca o novom urbanizovanom naselju na zapuštenom terenu, raznolika sociološka struktura od građevinara, generala, majora, učesnika u Prvom svetskom ratu, doktora, sudija do profesora na Univerzitetu predstavlja značajno nasleđe ove celine.

Iako se proteže od Makenzijeve do Krunske, najvredniji deo Smiljanićeve ulice je na potezu od Njegoševe do Krunske ulice.

- Osnovna svojstva ovog područja predstavljaju očuvanost građevinskog fonda i urbanističke matrice - objašnjavaju u Zavodu. - Očuvan je niz objekata koji se ističu svojim arhitektonskim karakteristikama, stilskim i tipskim posebnostima.

Smiljanićevu ulicu krase autentične prizemne kuće s jedne strane, dok su sa druge niske građevine prošarane i stambenim zgradama. Od toga, za dve su se investitori potrudili da ne naruše ambijentalnu celinu, dok se jedna sasvim ne uklapa u ovaj kraj. Kako su nam rekli Beograđani čiji je dom u Smiljanićevoj ulici, zadovoljni su što je njihova ulica zaštićena. Nadaju se da to neće ostati samo na papiru, već da će se duh starog Vračara negovati i u praksi. Ipak, većina je reportere "Novosti" podsetila na nekada velelepnu građevinu koja se urušila do neporepoznatljivosti, koju smo svakako već primetili.

- Ova kuća godinama propada. Svakojaki se tu skupljaju, nebezbedna je i za prolaznike - kaže nam Milutin Antić. - Dobro je da su zaštitili ovu ulicu, da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju.

Vila na ćošku Smiljanićeve ruinirana / Foto P. Milošević

Zdanje je raskriveno sa svih strana, fasada je istrulila, kao i stolarija, a nemar ispunio svaki kvadrat. Da li će se naći volja i način da se vili vrati stari sjaj i ponovo uklopi u celinu kojoj je po svim arhitektonskim vrednostima pripadala, ostaje da se vidi.

ZNAMENITI LjUDI

NA jednoj od kuća u Smiljanićevoj ulici stoji tabla kao podsetnik da je u njoj živeo pukovnik Milivoje Anđelković Kajafa, srpski pešadijski pukovnik u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Drugu krasi ploča da su dom 1935. godine sagradili Zora i dr Dragoljub Anđelković, profesor Univerziteta. Od 1886. do 1896. godine Smiljanićeva je nosila naziv Simićeva ulica. Nikola Smiljanić po kom je ulica dobila naziv bio je vojvoda, sveštenik i učesnik Prvog i Drugog svetskog rata, koji se istakao borbama u progonu Turaka posle Bitke na Mišaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)