UPUTSTVO ZA UPOTREBU: Evo kako se koriste aparati na semaforima u Beogradu - pešaci, ovo morate da znate!

S. B. M.

16. 04. 2021. u 15:30

IAKO su širom grada semafori uveliko progovorili, pa se čuje: "Stisnite taster da biste prešli ulicu za zeleno svetlo", sugrađani se nađu u čudu.

УПУТСТВО ЗА УПОТРЕБУ: Ево како се користе апарати на семафорима у Београду - пешаци, ово морате да знате!

pravatna arhiva

Gledaju semafor koji govori, kao i žuti uređaj na njemu, ali im nije jasno gde bi trebalo da taster pritisnu.

Pešaci često stoje i po nekoliko minuta na prelazima čekajući zeleno svetlo, a kad ono izostane, ulicu prelaze na crveno. Tako je na semaforu kod zgrade Borbe u Dečanskoj, u Ruzveltovoj kod Novog groblja, ali i na drugim lokacijama.

Iz Sekretarijata za saobraćaj kažu da bi sistem za adaptivno upravljanje saobraćajem pravilno funkcionisao i upravljao saobraćajem u skladu sa trenutnom situacijom, neophodno je da učesnici nauče da ga pravilno koriste.

- Postoje dve vrste pešačkih tastera. Oni koji emituju zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Zvuk se aktivira pritiskom na dugme sa donje strane uređaja (kao što je prikazano na slici 1). Drugi je taster koji služi i za najavu pešaka i koji emituje zvuk namenjen slepim i slabovidim licima. Za prelazak ulice potrebno je pritisnuti taster koji se nalazi na uređaju na stubu semafora. Nakon što pešak pritiskom aktivira taster, posle određenog vremenskog perioda dobiće zeleno svetlo. (Aktiviranje pešačkog tastera prikazano je na slici 2.) - kažu u Sekretarijatu.

Foto: S.M.

Ukoliko pešak ne pritisne taster sistem neće imati pravu informaciju i neće moći da reaguje na pravi način, pa se može desiti da pešak ne dobije zeleno svetlo.

Zato pri dolasku na raskrsnicu, dajte semaforu znak da ste tu. Budite strpljivi i sačekajte nekoliko trenutaka. Sam stisak na taster ne znači da odmah zeleno svetlo mora da se pojavi, pošto i drugim učesnicima u saobraćaju moraju da se ispune "zahtevi".


MODERNIZUJU 322 RASKRSNICE


U BEOGRADU je trenutno u toku realizacija projekta modernizacije svetlosne saobraćajne signalizacije na 322 raskrsnice. Ovim projektom se na postojećim semaforizovanim raskrsnicama uvodi sistem adaptivnog upravljanja saobraćajnim tokovima, čija je osnovna suština prilagođavanje rada semafora saobraćajnim opterećenjima na mreži, u realnom vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu