VAĐENJE MULJA NIJE POMOGLO? Građani tvrde da je Čukarički rukavac zagađen samo mesec dana posle čišćenja

J. G.

08. 04. 2021. u 10:04

OD završenih radova na čišćenju korita Čukaričkog rukavca do ponovnog zagađenja, vode crne boje i pomora riba, prošlo je tek nešto više od mesec dana. Međutim, prema rečima građana, u blizini desne obale Save opet se osećaju neprijatni mirisi, dok u vodi tamne boje plutaju uginule ribe.

ВАЂЕЊЕ МУЉА  НИЈЕ ПОМОГЛО? Грађани тврде да је Чукарички рукавац загађен само месец дана после чишћења

Foto "Tanjug"

Zakonom o vodama propisano je da se Gradu poverava inspekcijski nadzor, tokom kog vodni inspektor ima pravo i dužnost da proverava režim i kvalitet vode u vodotokovima.

Međutim, u vezi sa mogućim razlozima ponovnog zagađenja, naša redakcija u nadležnom Sekretarijatu za inspekcijske poslove nije dobila odgovor.

- Pecam ovde godinama, a prošle nedelje sam izvukao mrtvog smuđa od devet kilograma, takođe velikog šarana i nekoliko manjih riba - požalio nam se sugrađanin Milan Đ.

Foto Arhiva

- Očigledno je da problem ne stvara samo taloženje mulja, već da postoje konstantni zagađivači. Ovde su i tri veslačka kluba. Strašno je na kakvoj vodi deca treniraju i šta udišu.

Neprijatni mirisi počeli su da se osećaju tokom oktobra prošle godine, a kako za čišćenje Čukaričkog rukavca nije zaduženo nijedno od dva vodoprivredna preduzeća, vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove, nakon izlaska na teren, sačinio je zapisnik početkom novembra na osnovu kog je doneto rešenje kojim se JVP "Srbijavode" nalaže čišćenje mulja na ovoj lokaciji. Krajem februara završeni su radovi, na kojima je bilo angažovano 18 radnika i tokom kojih je izvađeno oko 40.000 kubika mulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba