OČIŠĆEN ČUKARIČKI RUKAVAC : Ekipe JVP "Srbijavode" su posle više od dva meseca završile posao na uklanjanju mulja

J. Gočanin

24. 02. 2021. u 22:59

NA čišćenju Čukaričkog rukavca bilo je angažovano ukupno 18 radnika, podeljenih u dve grupe, koji su se smenjivali na 15 dana.

ОЧИШЋЕН ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ : Екипе ЈВП Србијаводe су после више од два месеца завршиле посао на уклањању муља

Foto Tanjug

Radovi na vađenju mulja započeli su 23. novembra, sa rokom od 60 radnih dana, a u toku današnjeg dana trebalo bi da budu završeni, rekli su nam u JVP "Srbijavode".

Sanacija desne obale Save obavljala se u skladu sa ugovorom koji je ovo javno vodoprivredno preduzeće kao naručilac zaključilo sa VPD "Regulacije" d.o.o. kao izvođačem radova, i aneksom ugovora. Stručna služba JVP "Srbijavode" pratila je realizaciju radova, a vremenske prilike svakako su uticale na ovu vrstu poslova.

- Aneksom ugovora produžen je rok za čišćenja zbog nepovoljnih okolnosti, odnosno vremenskih neprilika zbog kojih je bilo otežano raditi, ili su radovi bili potpuno obustavljeni - govore u JP "Srbijavode".

- Saniranje je trajalo ukupno 64 radna dana, pod kojim se podrazumevaju dani kada je bilo moguće raditi. Takođe, svi vlasnici plutajućih objekata odreagovali su na zahtev da svoje objekte pomere van zone izvođenja radova i nisu je koristili za kretanje svojih plovila u vreme sanacionih radova.

VREMENSKE NEPRILIKE

VREMENSKE prilike koje ne pogoduju ovakvoj vrsti radova i otežavaju izvođenje su, govore u JVP "Srbijavode", jak vetar koji utiče na iskop materijala, zatim temperatura niža od minus tri jer zamrzava materijal, ali i magla i visok vodostaj Save i Dunava. Sve to je usporavao transport punih senkera pošto se do lokacije istovara prolazilo ispod šest mostova.

Izvađeno je oko 40.000 kubika nanosa duž celog rukavca, a zatim sledi hidrografsko snimanje dela korita reke Dunav na kojem je odložen izvađeni materijal.

Kako za čišćenje ove obale reke Save nije zaduženo nijedno od dva vodoprivredna preduzeća, vodni inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove sačinio je zapisnik početkom novembra na osnovu kog je doneto rešenje kojim se JVP "Srbijavode" nalaže čišćenje mulja na ovoj lokaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)